LFI-NUPES’ten Fransa’ya ve uluslararası topluma ‘harekete geç’ çağrısı

Türk devletinin Kurdistan’a saldırılarına karşı Fransa'yı ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran LFI-NUPES grubu milletvekilleri, “IŞİD'e karşı yorulmak bilmeyen savaşçılar olan Kürtlere yönelik bu saldırılar derhal durdurulmalıdır” dedi.

Fransa Boyun Eğmeyenler (NUPES) parlamento grubu, Türk devletinin saldırılarına dair basın açıklaması yaptı. Binlerce Kürt savaşçının bütün dünyayı ilgilendiren bir dava uğruna hayatlarını feda ettiğini hatırlatan NUPES’in, “Türk ordusu Kobanê’ye saldırı düzenliyor” başlıklı basın açıklaması şöyle:  

“Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki Kürt yerleşim alanlarına düzenlenen ve 20'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıların ardından Türkiye, er ya da geç bölgeye yeni bir kara harekâtı düzenleyeceği tehdidinde bulunuyor. Kobanê şehri özellikle hedef alınmıştır. Bu şehir, Fransa'nın da dahil olduğu uluslararası destekle, Suriye'deki Kürt güçlerinin 2015 yılında İslam Devleti'ni ilk yenilgiye uğrattığı yerdir. Binlerce Kürt savaşçı, hepimizi ilgilendiren bir dava uğruna hayatlarını feda etti.

Türk saldırıları, 13 Kasım'da İstanbul'da meydana gelen ve Türk hükümetinin hemen Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Suriye Demokratik Güçlerini (QSD)’yi suçladığı bombalı saldırının ardından geldi. Her iki taraf da saldırıyla herhangi bir ilgileri olduğunu şiddetle reddetti ve kurbanlar için başsağlığı diledi. 

Türk hükümeti, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava demokratik deneyimine yönelik saldırganlığını ve Türkiye'de HDP öncülüğündeki alternatife karşı artan baskısını sürdürmek için bir bahane oluşturuyor. NATO üyesi olan Türkiye, böylece İslam Devleti'nin hala aktif olan hücrelerine karşı mücadeleyi zayıflatıyor.

LFI-NUPES grubu milletvekilleri Fransa'yı ve uluslararası toplumu bu aleni uluslararası hukuk ve insani hukuk ihlallerine karşı harekete geçmeye çağırmaktadır. IŞİD'e karşı yorulmak bilmeyen savaşçılar olan Kürtlere yönelik bu saldırılar derhal durdurulmalıdır.”