GÖRÜNTÜLÜ

Londra’da ‘Özgürlük Kazanacak’ kitabı tanıtıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşamını konu alan ‘Özgürlük kazanacak’ adlı çizgi romanın tanıtım toplantısı yapıldı. Kitabın ödüllü yazarı Sean Michael Wilson, “Kürt halkının liderinden birçok şey öğrendim. Ben bu kitabın öğrencisiyim” dedi.

ÖZGÜRLÜK KAZANACAK ÇİZGİ ROMANI

Küresel çapta düzenlenen Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günleri kapsamında Londra’da 'Özgürlük kazanacak-Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın hayatı (Freedom shall prevail the struggle of Abdullah Öcalan and the Kurdish people)' adlı çizgi romanın tanıtım toplantısı düzenlendi.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi Komitesi tarafından KCC binasında düzenlenen tanıtım toplantısına yoğun katılım sağlandı. Tanıtım toplantısına çizgi roman kitabının ödüllü yazarı İskoç Yazar Sean Michael Wilson ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden Reimar Heider katıldı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan anmanın açılış konuşmasını Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Seyit Suruç yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştirmek amacıyla küresel çapta düzenlenen hamlenin önemine dikkat çeken Suruç, “Önder Apo’nun esareti Kürt halkının esaretidir. Önderliğin özgürlüğü Kürt ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü demektir” dedi.

'ÖNDERLİĞİ YENİ KUŞAKLA DA BULUŞTURUYORUZ'

Kitabın proje editörü Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden Reimar Heider, özellikle yeni kuşağın kitap okumakta zorlandığına dikkat çekerek, “Biz daha pratik bir çözüm geliştirmeye gayret ettik. Kolay ve anlaşılır bir okuma geliştiren bu çizgi-roman kitabını oluşturduk” dedi.  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Rojava devrimindeki etkisinin olumlu bir etkisi olduğunu kaydeden Reimer, “Önder Apo’nun yeni kuşak üzerinde maalesef direkt bir bağı olmadı. '90’larda Önderlik direkt televizyon üzeri Kürtlere ve dünyaya hitap edebiliyordu. Bu çizgi-roman özellikle Önderlik ile yeni kuşağı buluşturuyor” diye belirtti.

Ardından kitabın yazarı Sean Michael Wilson kitabın oluşum sürecine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Demokratik Konfederalizm paradigmasının kendisi için önemli olduğunu iade eden Michael Wilson, “Çocukluğumu Belfast’ta geçirdim. Kürdistan ve Rojava'ya ilgim çocukluk tecrübelerim ile ilgili. Polis-asker tarafından yüzüme silah dayandığı zamanlar ile bugün Kürdistan’da yaşananlar arasında bir empati kurabiliyorum. Ve toplumun bu kapitalizm hastalığından kurtulması ve iyileşebilmesi açısından Demokratik Konfederalizm iyi bir örnektir” dedi.

Bugüne kadar 45 çizgi roman yazdığını ve bunlar arasında Noam Chomsky ve Jeremy Corbyn gibi isimler olduğunu anlatan Wilson, Britanya’da bir etkinlikte Kürt dostu Estella Schimid ile tanışması ile birlikte kitabın oluşum sürecinin başladığını anlattı.

‘ÇOCUKLUĞU BİR PARADİGMAYA DÖNÜŞÜYOR’

Kitabın oluşum sürecini ve hangi teknikleri kullandıklarını anlatan Wilson, özellikle Kürdistan’da kitaba yoğun ilginin olmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Kitabın iki kısımdan oluştuğunu ve birinci kısmın Abdullah Öcalan’ın çocukluğunu, ikinci kısmın ise Rojava ve Demokratik Konfederalizm paradigmasından oluştuğunu ifade eden Wilson, “Yeni kuşak çok kitap okumuyor. Çizgi roman daha çok kullanılıyor. Ve bu önemli bir araç bu yeni kuşağa ulaşma açsından... Bu kitap mücadeleyi yazılı ve çizgi roman haliyle gösterebilmek açısından önemliydi. Bu kitapta Öcalan’ın çocukluğuna görsel olarak gidebiliyorsunuz. Önderliğin çocukluğundaki yaşam tecrübesi, farklı halklar içerisinde çocukluğunu geçirmesi ve buradaki tecrübesi bir paradigma ve felsefeye dönüşüyor ve Demokratik Konfederalizm paradigması böyle şekilleniyor. Ve bu yaşadığı tecrübeyi demokratik konfederalizm paradigmasında yaşamsal hale getirmesini göreceksiniz” dedi.  

Demokratik Konfederalizmin tüm aşamalarına kitapta yer veremediklerini söyleyen Wilson, “Kitabın yaşayan ana karakterlerinden Estella, kitabın sonunda basit bir cümle kuruyor. Hepimiz için ‘demokratik örgütlülük’ diyor. Bu da Kürdistan’da, İrlanda’da, nerede olursak olalım; yerelden ve alttan demokrasiyi geliştirmek Demokratik Konfederalizm’in özüdür” diye kaydetti.

‘BEN BU KİTABIN ÖĞRENCİSİYİM’

Wilson’un konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Toplantıya katılan Kürtler Michael Wilson’a teşekkür etti.

Kitabın oluşum sürecinin kendisi açısından bir öğrencilik olduğunu ifade eden Wilson, “Bu kitap ile Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan’ı tanıdım, okudum. Abdullah Öcalan’ın muazzam ve fikirlerini öğrendim. Bazı mücadeleleri öğrenmek için bir öğrenciliktir çizgi roman. Kürt halkının liderinden birçok şey öğrendim. Yazar olmak öğrenci olmaktır. Ben bu kitabın öğrencisiyim” dedi. Noam Chomsky’nin "İyi fikirleri olan liderlere ihtiyaç var” sözünü hatırlatan Wilson, “Abdullah Öcalan sadece iyi bir lider değil. Abdullah Öcalan iyi ve fikirleri olan bir liderdir” dedi.

‘Özgürlük Kazanacak’ adlı kitabı okuyucularına imzalayan Wilson, Kürt halkının ve liderinin kendisine çok şey öğrettiğini söyleyerek, “Bana çok şey öğrettiğiniz için teşekkürler” dedi.

Toplantı “Önder Apo’nun fikirleri etrafında kenetlenelim” adlı kültürel program ile devam etti.

Etkinliğe katılanlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt özgürlük mücadelesi için yazılan şarkılar eşliğinde halay çekti.