Londra’da ‘Aralık ayı katliamları’ protesto edildi

Britanya Demokratik Güç Birliği, 1978 Maraş Katliamı, 19 Aralık 2000 Cezaevleri Katliamı ve 28 Aralık 2011 Roboskî Katliamı’nı kitlesel olarak protesto etti.

Kürt Halk Meclisi, Day-Mer, Gik-Der, Britanya Alevi Federasyonu, Cemevi ve yöresel derneklerin oluşturduğu Britanya DGB üyesi kalabalık bir grup, Maraş, Roboskî ve 19 Aralık Cezaevi katliamlarını protesto etmek amacıyla Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi.

Sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganın atıldığı eylemde, “Soykırım ve katliamlara karşı direnerek ve birleşerek kazanacağız” pankartları taşındı. Katliamları anlatan fotoğrafların taşındığı eylemde, BAF Eşbaşkanı Dilek İncedal, DAY-MER Sözcüsü Feyzullah Cinpolat ve Kürt Halk Meclisi’nden Doğan Genç birer konuşma yaptı. Katliamlar kınanarak, “Aralık ayında da büyük katliamlar gerçekleşti. Bizler katliamları protesto ediyoruz, kaybettiğimiz insanlarımızı yoldaşlarımızı canlarımızı saygıyla anıyoruz” denildi.  

‘FAŞİST DÜZENİ ALAŞAĞI ETMELİYİZ’

Maraş’tan Roboski’ye cezaevlerinden Qamişlo’ya kadar Aralık ayının katliamlar ayı olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, Türk devletinin ve Türk faşizminin insanları nasıl diri diri yaktığı, bombalayarak işkence ile katlettiği anlatıldı.

Katliam ve soykırım siyasetinin bugün de sürdüğüne işaret edilen konuşmalarda, “Maraş’tan 19 Aralık’a Roboskî’ye Qamişlo’ya kadar onlarca soykırım saldırısı ile karşı karşıya kalmışız. Bizim coğrafyamızda kan akmaktadır. Bugün bu soykırım siyaseti sürmektedir. Bugün Kürdistan ve Türkiye’de insanlar işkence altına alınıyor, katlediliyor, evleri talan ediliyor. Tıpkı Maraş gibi, tıpkı Roboskî gibi. Cezaevlerinde her gün tutsakların cenazesi çıkıyor. Adalet isteyenlere nasıl saldırdıklarını görüyoruz. Bu sistem katliamcı bir sistemdir. Alevisi devrimcisi yurtseveri ile biz bu faşist zihniyete karşı sorumluluklarımız yerine getirip bu faşist düzeni alaşağı etmemiz gerekiyor” diye kaydetti.

Katliamlara karşı tek yolun birlikte mücadele etmek olduğu ifade edilerek, ortak mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.