Londra’da PKK yasağı protesto edildi

Londra’da Alman Konsolosluğu önünde bir araya Kürdistanlılar, PKK’nin ‘yasaklı örgütler’ listesinde çıkarılmasını isteyerek, “PKK insanlık onurudur. Yasaklanamaz!” dedi.

Almanya ve AB’nin PKK’yi yasaklı örgütler listesinde tutmasına karşı Londra’da Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi öncülüğünde Alman Konsolosluğu önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. 

Eyleme çok sayıda kişi katılırken, eylemciler PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamalarını taşıdı. Sık sık, “PKK halktır onurumuzdur”, “Delist PKK know” (PKK derhal listeden çıkarılsın) “Faşist Erdoğan soykırımcı Türk devleti”, “Biji Serok Apo”, “Kürtlere yönelik kriminalizasyona son” şeklinde slogan atılırken, üzerinde “PKK Kürt halkının hakları için savaşıyor. PKK terörist değildir” yazılı pankart taşındı. 

Burada bir açıklama yapan Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Aso Kerimi, KCDK-E’nin PKK yasağına karşı yayınladığı bildiriyi okudu. Almanya’nın Kürt halkına karşı baskıcı ve yasaklayıcı politikalardan vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Kerimi, Avrupa’da sayısı neredeyse 3 milyonu geçen Kürt halkı üzerinde sürdürülen baskılı ve anti-demokratik uygulamaların utanç verici olduğunu söyledi. 

Türk devletinin on yıllardır Kürdistan’da büyük bir vahşet, soykırım ve katliamlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Aso, PKK yasağı üzerinden sürdürülen bu baskıcı politikaların Türk devletinin bu vahşet politikalarına hizmet ettiğini belirtti.

Ortadoğu’da demokratik bir ortak yaşam ve kadın özgürlükçü yaşamı savunan, tüm dillerin kimliklerin bir arada yaşaması için verilen mücadelenin ortak bir hareketi olan PKK üzerindeki yasağın kabul edilemez olduğunun altını çizen Aso, “DAİŞ karşı insanlık adına mücadele eden yenilgiye uğratan PKK’yi yasaklamayı sürdürmek demokrasinin gelişmesini engellediği gibi, DAİŞ zihniyetli diktatör Erdoğan’ın önünü açmakta bölgede kaosu ve krizi derinleştirmektedir” diye kaydetti. 

Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü için PKK yasağını kaldırılması gerektiğini ifade eden Aso, “PKK ve diğer Kürt örgütleri üzerinde Almanya’da süren yasaklar kaldırılmalı ve EU terör listesinde çıkarılması gerekmektedir. Kaldı ki 10 Ekim’de dünyanın 100’ü aşkın merkezinde “Önder Öcalana özgürlük, Kürt sorununa çözüm” çağrıları bu yasağı anlamsızlaştırmaktadır. PKK yasağı anlamsız olduğu kadar gayri ahlakidir ve faşizme hizmet etmektedir. Derhal bu yasak kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu. 

İNGİLİZ POLİSİNDEN ‘BAYRAK’ BAHANESİ

Aso’nun konuşmasının ardından Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal bir konuşma yapmak istedi. Ancak bu sırada İngiliz polisi, “PKK bayrakları” bahanesi ile eyleme müdahale etti. Eylemciler gözaltına alınırken, bu sırada arbede yaşandı. Polis ile eylemciler arasında sert tartışmalar yaşandı. Özellikle , Kürt kadın aktivist Heval Beritan, polise sert tepki göstererek, “Bu PKK değilmiydi tüm insanlığın onuru için savaşan. İŞİD barbarlığına diktatörlere faşistlere karşı mücadele eden PKK’dir. Biz Kürdüz ve PKK biziz. Siz bizi terörist ilan edemezsiniz. Siz onurumuz için yaşamını veren PKK’yi yasaklayamazsınız” dedi. Polis eylemcilerin kimlik bilgilerini alırken, bu sırada diğer eylemciler alkış ve sloganlarla polise tepki gösterdi.  Eylemciler serbest bırakılmalarının ardından Alman konsolosluğu önündeki eylemlerine devam etti ve PKK şarkıları eşliğinde halaya durdu