Londra’da sivil itaatsizlik yapan eylemciler: PKK Kürt halkının kendisidir

Londra’da ‘Delist PKK’ eylemine katılan ve gözaltına alınan Kürtler, PKK’nin Kürt halkının kendisi olduğunu ve ‘Yaşasın PKK’ demeye devam edecekleri mesajını verdi.

PKK’nin yasaklı örgütler listesinde bulunmasına tepki gösteren Kürtler, hafta sonunda Londra’nın Hyde Park bölgesinde bulunan Almanya Konsolosluğu önünde PKK bayrakları ile bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme katılanlar Almanya ve AB’ye seslenerek, Kürt sorununun barışçıl çözümü ve Kürtlere karşı soykırım uygulamalarına son verilmesi için PKK’nin mutlaka ‘yasaklı örgütler’ listesinden çıkarılmasını istedi.

Ancak İngiliz polisi eylemcileri PKK bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle eylemcileri gözaltına aldı ve kimlik bilgilerini aldıktan sonra serbest bıraktı.

Yaklaşık 10 kişinin kimlik bilgilerini alan polisin, önümüzdeki günler de bu kişilere dava açması bekleniyor. Gözaltına alınanlar arasında Mesrur Barzani’ye ‘sarı mekap’ fırlatarak hafızalara kazınan ve PKK yasağına karşı PKK bayrağı taşıyarak İngiltere’de gazeteci Mark Campbell ile birlikte yargılanan Heval Beritan da vardı.

Britanya Devrimci Gençlik Hareketi’nin çağrısı ile yapılan eyleme katılanlar PKK bayrağını bir sivil itaatsizlik eylemi kapsamında taşıdı. Eyleme katılanlar PKK’nin ‘yasaklı örgütler’ listesinden çıkarılmasın isterken bayrağın ise suç olmadığını ifade ediyorlar.

Eylemcilerin taşıdığı bayrak Kürtler arasında oldukça popüler. Çünkü özellikle 90’lı yıllarda Kürt inkarına karşı Türkiye ve Kürdistan’da Kürtler bu bayrak altında mücadele etti. Bayrak asıl olarak 1985 yılında oluşturulan Kürdistan Ulusal Kurtuluş Cephesi (ERNK) bayrağı. ERNK 2000’li yıllarda feshedilse bile bayrak Kürtlerin mücadelesi ile iç içe geçtiği için PKK tarafından 2005 yılında kendi bayrağı olarak ilan edildi.

Eyleme katılan Kürtler eylemlerin amacı ve neden PKK’nin listeden çıkarılması gerektiğine ilişkin ANF’ye konuştu.

‘BİZİM ASLIMIZ PKK’DİR’

PKK bayrağı taşıyarak sivil itaatsizlik eyleminde bulunan ve gözaltına alınan Mustafa Amed, “PKK bugüne kadar terörist değildi bundan sonra da terörist olarak görülemez. PKK halkı ve ulusunun hakları için mücadele ediyor. Kürt halkı aslını inkar etmemelidir. Bizim aslımız da PKK’dir. PKK ve gerilla halkı için mücadele ediyor. Hiçbir PKK’li kendi çıkarları için mücadele etmez, etmemiştir. PKK’yi yasaklayanlar bilsin ki bir halkın iradesine yasak koyamazlar. Biz, Yaşasın PKK’ demeye devam edeceğiz ve bu yasaklı listeden derhal kaldırılmasını isteyeceğiz” dedi.

Eylemcilerden Doğu Kurdistanlı Kawah Mahabad ise PKK’nin halk olduğunu ve bir halkın ‘terörist’ olmayacağını söyleyerek, “PKK inkarcılara ve işgalcilere karşı savaşıyor mücadele ediyor. Faşizme karşı mücadele eden ona karşı halkını koruyan bir harekete siz terörist diyemezsiniz. PKK Kürt halkının kendisidir. Kürt halkının binlerce evladı mücadele ederken yaşamını yitirdi. Almanya Devleti bir halkı terörist ilan ediyor ve bir halkın iradesini yasaklıyor. Bu yasaklamadan vazgeçilmelidir ve derhal listeden çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.

PKK KÜRT HALKININ KENDİSİDİR

Eylemcilerden Ako Mahabad, Almanya’nın PKK’yi yasaklamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, PKK’nin Kürt halkı ile özdeşleştiğini ve Kürt halkına karşı bunun bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

 Ako, PKK Kürt halkının kendisi olduğunu ve derhal listeden çıkarılması gerektiğini ifade etti.

İngiliz polisinin gözaltına aldığı Güney Kürdistanlı Kameran Shwani de PKK’nin bir halkın özgürlüğünü istediğini hem de hümanist bir hareket olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Kürt halkının özgürlüğü için dört parça Kürdistan’da mücadele eden ve milyonlarca sempatizanı yurtseveri olan bir harekettir PKK. Biz de bugün bunu dile getirmek için buradayız. Alman Devleti ve Avrupa Birliği Kürt sorununun barışçıl çözümü için PKK’yi listeden çıkarmalıdır. Fakat en önemlisi işgalci Türk devleti ya da İran devletinin politikalarına hizmet ediyor. Çünkü bu devletler bundan güç olarak Kürt halkına karşı katliamlar da bulunuyorlar ve Kürtlere karşı soykırım savaşı yürütüyorlar. Bakın Almanya ve Avrupa Ortadoğu’da barışın gelişmesini istiyorsa PKK’yi listeden çıkarmalı ve Önder Apo’yu özgürleşmesi konusunda baskı uygulamalıdır.”

Yazar Ali Poyraz’da dünyanın bir çok yerinde Kürtlerin PKK’nin 30 yıl önce yasaklı örgütler listesine alınmasını protesto ettiğini ve etmeye devam edeceğini belirterek, “PKK bir halkın meşru temsilcisidir. Almanya ve Avrupa bir halkı kriminalize etmekten vazgeçsin” dedi.