Lozan’a karşı 100 yıllık mücadele geleneği değerlendirildi

Lozan konferansında "Lozan Antlaşması'nın sonuçlarına karşı 100 yıllık mücadele" tartışıldı.

Lozan Antlaşması'nın 100. yılında KNK tarafından organize edilen “Lozan Antlaşması'nın 100. Yılında Kurdistan Halklarının Tutumu” konferansı ikinci gününde devam ederken, Lozan’a karşı mücadele tarihçesi tartışıldı. Panel, Behre Mohamed Mehmod ve Rojan Hazim’in moderatörlüğünde gerçekleşirken, Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Naif Bezwan, Polonya Jagielleonian Üniversitesinden Dr. Azad Haji Aghayi, Yazar Arêz Abdullah ve Yazar Dr. Heval Ebubekir konuşmacı olarak katıldı.

'STATÜSÜZLÜK BU ANTLAŞMA İLE BELİRLENDİ'

Panelde konuşan Dr. Azad Haji Aghayi, Birinci Dünya Savaşı sonrası Kürtlerin hak mücadeleleri ve galip devletlerle olan ilişkilerine ilişkin bilgiler verdi. Akabinde gelişen Lozan Antlaşması ile Kürtlerin yüzyıllık devam eden sorunu ve statüsüz kalma durumunun bu antlaşma ile belirlendiğine dikkat çeken Dr. Aghayi, şunları söyledi:

"Lozan galip devletler ve Türk devleti arasında yapılan antlaşma ile tarihsel Kürt sorununun varlığı ortaya çıkıyor. Kurdistan coğrafi, kültürel ve siyasi birliğini bu antlaşma ile kaybediyor. Kürtler kendi haklarını yeni kurulan devletlerin baskısı ile elde edemiyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kürtler aile, aşiret ve coğrafi olarak bölünüyor. Lozan Antlaşması ile 3 yeni devlet arasında bölüşüyor. Bu antlaşma aynı zamanda Kürtlerin statüsüz kalma alt yapısını oluşturuyor. Coğrafya olarak da devletler arasında bölüşülüyor. Lozan Antlaşması'nda bütün Türkiye vatandaşları için kültür ve dil özgürlüğü tanınıyor ancak Kürtler ne ayrı bir halk ne de ayrı bir ulus-etnik olarak tanınmıyor. Lozan antlaşması aynı zamanda çözümsüzlüğün de sebebi oluyor. Kürt sorununun çözümü sonuçsuz kalıyor. Bu da zorba devletlerin zulmü ve inkârını beraberinde getiriyor” dedi.
Dr. Aghayi, Lozan Antlaşması'nın tarafı olan Türk devletinin, bugün bile bu antlaşma ile yetinmediğini ve Kurdistani tüm hakları dünya genelinde hedef haline getirdiğini belirtti.

'SALDIRILARA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'

Yazar Arêz Abdullah ise Lozan ile başlayan Kürt halkına yönelik hukuksuzlukların bugün de devam ettiğini belirterek, Kürtlerin buna karşı geliştirdiği direniş ile bu antlaşmayı kabul etmediklerini ve tüm dünyaya da antlaşmanın meşru olmadığını ispatladıklarını söyledi. Türk devletinin Kurdistan coğrafyasına yönelik işgal saldırılarının son zamanlarda artmasına da dikkat çeken Arêz Abdullah, buna karşı Kurdistani bir ittifak ve birlik siyaseti içinde mücadele edilmesinin önemine işaret etti.

 Diğer panelistler de son yüzyılda Kürt halkı tarafından verilen mücadeleler üzerinde değerlendirmeler yaparak, yeni yüzyıla ulusal kongre ve birlik siyaseti ile girilmesinin önemini vurguladı.

Panel ağırlıklı olarak soru ve cevap şeklinde sürdü.