Lozan Antlaşması 100'üncü yıl programı sürüyor

Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılı kapsamında paneller serisi sürüyor.

Lozan 2023 Komitesi tarafından Nisan ayında startı verilen paneller serisi, Lozan Anlaşması'nın imzalandığı Rumine Sarayı'nda düzenlendi. Lozan Anlaşması'nın dünü, bugünü ve yarının ele alındığı paneller serisinin üçüncüsü olan '100 Yıl Sonra Lozan Antlaşması'nın Araçlaştırılması ve Lozan Antlaşması'na İtiraz' paneli bugün gerçekleştirldi.

Moderatörlüğünü Yeşiller Partisi Lozan Eşbaşkanı ve ayrıca Lozan 2023 Komitesi üyesi olan Ilias Panchard'ın yaptığı panele Sosyalist Parti'den İsviçre Federal Parlementosu'nda Kürt Dostluk Grubu Başkanlığınıda yürüten Senatör Carlo Sommaruga, Cenevre Üniversitesi'nde eğitim görevlisi ve araştırmacı olan Dr. Vicken Cheterian, Paris Üniversitesi'nde Ortadoğu üzerine bağımsız araşma yürüten Dr. Soheila Ghaderi-Mameli ile Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya katılarak birer sunum yaptı.

Dr. Vicken Cheterian tarafından yapılan sunumda, "Bugün yaşanan tüm sorunların temelinde Lozan Antlaşması yatmaktadır. Yİne bu antlaşma ile Ermeni Soykırımı'nın üstü kapatılmıştır" denildi.

Cheterian, Lozan Antlaşması'la Kürt halkının yok sayılarak görmezden gelindiğine vurgu yaptı.
Kendisi ayrıca İsviçre Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu Başkanı olan Senatör Carlo Sommaruga, "İsviçre Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sunmalıdır" dedi.

Siyasetçi Mustafa Sarıkaya Lozan Antlaşması'ndan  olumsuz anlamda en çok Kürtlerin etkilendiğini hatırlatarak Kürt topraklarının 4 devlet arasında paylaştırıldığını söyledi.

Sarıkaya, 14 Mayıs seçimlerine de değinerek "Eğer bu seçim sonrası Erdoğan rejimi karşısında muhalifler kazansa bile Kürt halkı yine hak ve özgürlüklerini kazanmak için mücadelesine devam edecektir" diye konuştu.
Dr. Soheila Ghaderi-Mameli Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması ve Lozan Antlaşması'yla Kürtlerin statüsüz bırakılması, Türk devletinin Ermeni halkına yönelik katliamı, etnik gruplar ve azınlıkların yerlerinden edilmesi, Hatay'ın Türkiye topraklarına katılması dahilinde bir sunum yaptı.