Lozan’daki tarihi konferans sona erdi

Kürtlerin son yüzyılda yaşadıkları ve gelecek yüzyıllarını nasıl şekillendireceğinin tartışıldığı konferans sona erdi. İki gün süren konferansta yürütülen tartışmalar sonucunda alınan kararlar, sonuç bildirgesi olarak yarın kamuoyu ile paylaşılacak.

İsviçre’nin Lozan kentinde 1923 yılında Birinci Dünya Savaşı galip devletleri ve Türk devleti arasında yapılan antlaşma sonucu Kürtler, üç yeni kurulan devlet arasında paylaşıldı. Tarihe Lozan Antlaşması olarak geçen ve Kürtleri parçalayan antlaşmanın 100. yıl dönümünü nedeniyle Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) tarafından organize edilen yürüyüş-miting ve “Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kurdistan halklarının tutumu” adlı iki gün süren konferans etkinliği ile protesto edildi.

İki gün süren ve dört parça Kurdistan’daki siyasi parti ve kurum temsileri ile dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kürt aydınlar, sanatçılar, birçok Kürt siyasetçi ve Kurdistan coğrafyasında yaşayan farklı inanç ve halkların temsilcileri konferansa katıldı. Konferansta farklı Kürt siyasi partileri, Lozan Antlaşması’na karşı düşüncelerini ve tutumlarını ifade ederek, antlaşmanın Kürtler ve bölgedeki halklar üzerindeki sonuçlarına ilişkin tartışmalar yürüttü. Sonuç bildirgesi kapsamında konferans katılımcılarının görüş ve önerileri alındı.

Kürsüye çıkan katılımcılar, Kürtlerin yeni yüzyılda yürütmesi gereken siyaset konusunda görüş ve önerilerini sundu. Öneriler ve tartışmaları karara bağlamak ve sonuç bildirgesine yansıtmak için bir komisyon kurulan konferans, emeklerinden dolayı tertip komitesine ödül verilmesinden sonra sona erdi.

Konferans kararları 24 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00’da “Konferansın Kararı ve Bildirgesi” şeklinde Château d’Ouchy binasının önünde yapılacak bir basın açıklamasıyla kamuoyuna açıklanacak.