Lozan konferansında halkların durumu tartışıldı

Lozan konferansında Ermeni, Asuri, Keldani halklarının durumu ele alındı.

Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle KNK tarafından organize edilen “Lozan Antlaşması'nın 100. Yılında Kurdistan Halklarının Tutumu” konferansı “Ermeni, Asuri, Keldani Halklarının Durumu” konulu panel ile devam etti. Panele Araştırmacı-Yazar Aydın Aslan ve Eğitimci Nayri Muradian konuşmacı olarak katıldı.

Ermeni Yazar Aydın Aslan, Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Şêr Şêrê çi jine çim ere” sözünü Kürt kadınlardan öğrendiğini belirterek, Kürt ve Ermenilerin aynı topraklarda yaşadığını ve sorunların ortak olduğunu söyledi. Özelikle Rojava’nın Qamîşlo kentinde Kürt ve Ermenilerin iç içe yaşadığını anımsatarak, “İki kesimin de çocukları çalışkan ve mücadelecidir. Ermeni okullarında çok sayıda Kürt öğrenci bulunuyor. Oradaki bütün Ermeniler benden daha güzel Kürtçe konuşuyor. Ermeni ve Kürtler kardeştir. Savaşımız birdir. Düşmanımız birdir” dedi.

Ermeni ve Kürt halkının tarihte yaşadığı sıkıntıların benzerliklerini ifade eden Aydın, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra galip devletlerin yaptığı antlaşmalar sonucunda Türk devletin kurulmasıyla bu sıkıntıların büyüdüğünü kaydetti.
Nayri Muradian ise Osmanlılar döneminde Asuri ve Keldani halkının yaşadığı sorunlardan bahsetti. İki kadim halkın yaşadığı sorunları aktaran Muradian, bu sorunların cumhuriyet rejimi ile daha büyük boyutlara ulaştığını söyledi. Cumhuriyetin tekçi ve inkarcı anlayışının Asuri, Keldani ve diğer azınlık halklara yönelik katliamcı politikalarının ciddi bir göçe neden olduğunu söyledi. Dini anlamda yaşanan dışlama sonucunda iki kadim halkın inancından dolayı yaşadığı sorunlar nedeniyle göç etmeyi tercih ettiğini söyleyen Muradian, Ortadoğu’da Kürtler dahil olmak üzere tüm halkların yaşadığı sorunların temelinde Lozan Antlaşması'nın olduğunu belirtti.