Lübnan-Kürt konferansında kadının rolüne vurgu yapıldı

Kürtler ve Araplar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Beyrut’ta düzenlenen Lübnan-Kürt konferansında kadının demokratikleşmedeki rolü de ele alındı.

 ‘Ortak Yaşam ve Eşit Yurttaşlığa Doğru’ başlıklı Lübnan-Kürt diyalog konferansının öğleden sonraki ikinci oturumunda bir sunum yapan Lübnan Kadın Derneği Başkanı Büşra Ali, kadının demokratikleşmedeki temel rolüne dikkat çekti.

Büşra Ali, “Bana göre günümüz toplumunun en önemli sorunu özünden uzaklaştırılmasıdır. Toplum kendi ahlakı ile var olur. Sınıflı/devletli bir toplumu doğal bir toplumdan ayıran şey kadının toplumdaki yerinin geriletilmesidir. Birçok olumsuz olgunun yayılmasıyla birlikte özellikle ölüme varan kadına yönelik şiddet olgusu, işkence, taciz, temel haklardan yoksun bırakılma, göç ettirilme, bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi ve insanlık trajedileriyle kadının yerinin geriletilmesi toplumun ahlak ve değerlerini alaşağı etmektedir” dedi.

Kürt ve Arap kadınlarının savunma ve güvenlik alanında önemli kazanımlar elde ettiğinin altını çizen Büşra Ali, toplumsal huzurun sağlanması için kadınların savunmada aktif rol alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Büşra Ali, “Kadınların hak ve özgürlüklerini koruyan kadın kurumları olmalıdır. Bu kurumların toplumdaki yerleri sağlamlaştırılmalı ve onlar için olanaklar yaratılmalıdır. Ayrıca ulusal sorunların çözümünde öncü rol oynamalıdırlar” şeklinde konuştu.

Büşra Ali, “Entelektüel, endüstriyel, çevresel, kültürel, politik ve ekonomik faaliyetlerin tümü, kendisini kadının özgürlüğünde bulan yüksek bir ahlaki standart ve kontrole ihtiyaç duyar” diyerek şöyle noktaladı: “Çevre dostu ve dürüst bir toplum siyasetinin sağlanması için kadının yeri korunmalıdır.”