Luzern’de protesto: Denizde ölümlere son verin!

Yunanistan açıklarındaki tekne faciası nedeniyle Luzern’de yapılan protestoda, “Şiddetinizden kaçmaya çalıştıkları için hareket halindeki insanları suçlamayı bırakın, denizde ölümlere son verin” denildi.

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmen ve mültecileri taşıyan geminin batmasıyla yaşanan mülteci katliamı İsviçre’nin Luzern kentinde protesto edildi.

NoFrontex, Solinetz, AutonomeSchule’nin yanı sıra çok sayıda göçmen ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Bahnhofplatz'ta bir miting düzenlendi. “Herkes için sınırlar açılsın” pankartının yer aldığı eylemde trajide yaşamlarını yitirenlerin isimleri kağıtlara yazılıp panoya asıldı.

Yaşanan trajedinin asıl sebebinin Yunanistan'ın mültecileri geri itme politikasından kaynaklandığı ve çeşitli sebeplerle mülteciliğe zorlanan insanların kurtarılmak istenmediği yönünde çıkan haberlere işaret edilerek, şöyle denildi: “Kazadan hemen önce sahil güvenlik ve yoldan geçen yük gemileri insanlara telsizle yardım teklif ettiler, ancak göçmenler bunu reddetti ve İtalya'ya devam etmek istediklerini söyledi. Soruyoruz; denizdeki insanlar neden Yunan makamlarıyla görüşmekten bu kadar korkuyor? Bunun esas nedeni Yunanistan'ın geri itme politikasıdır. Olay sonrası Yunan sahil güvenliği tarafından güvenli olmayan bir cankurtaran salı denize indirildi. Bu, insanların Yunan makamlarıyla karşılaşmanın genellikle şiddetle ve ıstırap anlamına geldiğini biliyor. Tekneler bu nedenle çok daha uzun rotalar yaparak ve denizde insan hayatını riske atarak Yunanistan'ı atlatmaya çalışıyor. Kendi ölümleri için kaçan insanları suçlamak onlarla alay etmek demektir.”

Gemide sağ kurutulan bir göçmenin gönderdiği sesli mesajın dinletildiği eylem,  

“Şiddetinizden kaçmaya çalıştıkları için hareket halindeki insanları suçlamayı bırakın!”, “Hareket halindeki insanları kendi ölümleri için suçlamayı bırakın!”, “Geri itmeleri durdurun”, “Denizde ölüme son verin”, “Avrupa'nın sınırlarını yıkın!' çağrılarının yapıldığı sloganlarla sonlandırıldı.