Magdeburg'da Paris Şehitleri için anma

Paris Şehitleri için Magdeburg’da düzenlenen anmada, “Evîn yoldaş, Mîr Perwer yoldaş ve Abdurrahman Kızıl yoldaşların anısına her zamankinden daha fazla mücadeleye sahip çıkarak büyütmeliyiz” denildi.

Almanya'nın Magdeburg şehrinde 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık tarihinde Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için anma yapıldı.

Kürt Kadın Hareketinin öncülüğünde organize edilen anmada öncelikle Kurdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anmada söz alan Fed-Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök, Osmanlı devletinin çöküş yaşadığı dönemde Hamidiye Alayları’nı kurarak kendi çetelerini oluşturmasıyla varlığını sürdürmek istediğini, şu anki AKP-MHP rejiminin de aynı politikayı izleyerek varlığını sürdürmek istediğini belirtti. Gök, “AKP-MHP, “Varlığını Kürt katliamları yaparak sürdürmeye çalışıyor. Bu nedenle Kürt kurumlarında yer almamız ve daha fazla sahiplenmemiz gerekiyor” dedi.

Fed-Kurd’un diğer eşbaşkanı Niştiman Tarhan ise, “9 Ocak 2013 tarihinde Paris'te katledilen kadın arkadaşlarımızın onuncu yılında ikinci Paris katliamı ile karşı karşıya kaldık. Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve tüm Kürt halkının başı sağolsun. Bu katliamların biran önce gün yüzüne çıkması için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Siyasetçi Menderes Canbek ise şunları belirtti: Türk devleti tarih boyunca yenilgilerini gizlemek, kayıplarını saklamak ve gündemi değiştirmek için kirli politikaları ile katliam yapmıştır. 9 Ocak 2013 tarihinde Paris Katliamı sürecinde ve 23 Aralık 2022 tarihindeki ikinci Paris Katliamı’yla yenilgisini gizlemek ve gündemi çarpıtmak istemiştir. Bu süreçte 2 bin 500 civarı askerini kaybeden, Zap, Metîna, Avaşîn'de gerilla karşısında yenilgiye uğrayan Türk devleti, kadın katliamları gerçekleştirmiştir.”

Canbek, Türk devletinin Zap, Metîna ve Avaşîn'de uluslararası alanda yasaklı kimyasal silahlar kullanmasına rağmen gerilla direnişi karşısında bir sonuç elde edemeceyeğini, Kürt halkının Özgürlük Savaşçılarına ve şehitlerine her zaman sahip çıkacağını vurguladı.

Kadın Hareketi ise Safiye Erol söz aldı. Safiye Erol, “9 Ocak katliamı ile birlikte bütün dünya kadın hareketinin mücadelesini gördü. Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin şehadeti ile birlikte kapitalist devletler kadın mücadelesinin dünyaya yayıldığını gördü. Bu nedenden dolayı biz Evîn yoldaş, Mîr Perwer yoldaş ve Abdurrahman Kızıl yoldaşların anısına her zamankinden daha fazla mücadeleye sahip çıkarak büyütmeliyiz” diye konuştu.

Anma şehit Mîr Perwer'in ailesinin mesajının okunması ile son buldu.