Marsilya’da “duran insan” eylemi

Türk ordusunun Medya Savunma Alanları'na yönelik kimyasal silah saldırılarına 'duran insan' eylemiyle dikkat çekildi.

Türk ordusunun gerillaya yönelik kimyasal silah kullanımına karşı Fransa'nın Marsilya kentinde protestolar kesintisiz bir şekilde sürüyor. 

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi ( DKTM) ve Avrupa Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) öncülüğünde eylemlerin devamı olarak  eylemciler bugün de beyaz önlüklerle şehit düşen 17 gerillanın her birinin fotoğraflarını taşıyarak "duran insan" eylemi gerçekleştirildi. 

Via Port meydanında toplanan kitle, ilkin Fransızca “Les Turcs Tuent Les Kurdes Avec Des Armes Chimiques Le Faisant Avec L’identite De L’otan” (Türkler kimyasal silahlarla Kürtleri katlediyor) yazılı pankartla ile dikkat çekti. İki saat hareketsiz duran eylemciler, uluslarararası kurumların sessizliğine dikkat çekmek için ise ağızlarını siyah bantlar ile kapattı. Saygı duruşundan sonra bildiri okundu.

Açıklama Kürt ve bazı uluslararası örgütlerin iki yıldır kimyasal silah kullanımına dair belgelere rağmen soruşturulmadığı belirtilerek, OPCW sorumlu tutuldu ve şu çağrı yapıldı: "OPCW kimyasal silahları ve bunların kullanım tehdidini ortadan kaldırmak için vardır ve siyasi baskılardan etkilenmemelidir. Bu yılın başlarında OPCW, 1987 yılında İran'ın Sardasht kentinde Kürtlere karşı gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısının 35. yıl dönümü münasebetiyle bir açıklama yayınlamış ve "Sardasht gibi trajedilerin tekrarlanmamasını sağlamak" için harekete geçilmesi çağrısında bulunmuştur. Bu korkunç saldırıdan on yıl sonra OPCW kurulmuştur ve bugün 193 ülke Kimyasal Silahlar Sözleşmesine taraf olmuştur. Devam etmekte olan savaş suçları karşısında OPCW, bugünkü yasadışı kimyasal silah saldırılarının faili bir NATO üyesi olsun ya da olmasın, görevini yerine getirmeli ve acilen harekete geçmelidir.

Açıklamada Fransız sivil toplum örgütleri, konunun uzmanları ve siyasi partilere de OPCW'nin harekete geçmesi için sorumluluğa davet edildi.