Stammheim Cezaevi’nde bulunan Sanatçı Mazlum Dora, yürüttüğü kültürel faaliyetler sebebiyle 11 Mayıs 2021'de tutuklanmıştı. Dora, dönemin Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Berlin’e yaptığı ziyaretten çok kısa bir süre sonra gözaltına alınmıştı. Kültürel ve sanatsal faaliyetleri, bir yürüyüşte davul çalması, söz ve bestesi kendisine ait Cenga Rojava parçası dahi iddianamede suç unsuru olarak değerlendirildi.
Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen 60 duruşma sonunda hakkında yeterli delil olmamasına rağmen Dora'ya, 3 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Dora’nın müzisyen olarak yürüttüğü kültürel faaliyetler ve anayasal haklarını kullanmasının Almanya Ceza Kanunu’nda (StGB) bulunan 129b maddesi kapsamına alınarak, örgütsel faaliyet olarak değerlendirildi.
Dora, tutuklandığı günden bu yana cezaevi idaresinin sistematik taraflı ve keyfi politikalarına maruz kaldığını belirtiyor.
21 Eylül’den bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Dora, siyasi ve kültürel faaliyetlerinin 129b kapsamına alınmasını, kendisine yönelik onur kırıcı uygulamaları, 129b dayatmasını, Kürt kurumlarına yapılan baskınları ve Kürt siyasi tutuklulara dönük kötü muameleleri protesto ediyor.
Dora ile Pazartesi günü görüşen avukatı, müvekkilinin açlık grevini nasıl ve ne zamana kadar devam edeceği konusunda bir açıklama yapmadı. Avukat, Dora’nın taleplerinin kabul edilmesi ve açlık grevini bir an önce bitirilmesi için çalışma yürüttüklerini belirtti.
TUTSAK DORA İÇİN DAYANIŞMA ÇADIRI
Öte yandan Dora’nın durumuna dikkat çekmek ve tutsakların serbest bırakılması için dayanışma çadırı açıldı.
Eylemde RiseUp4Rojava, Fraueninitiative Meryem, Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Organisierte Autonomie temsilcileri ve Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut yer aldı.
Eylemde, Dora’nın durumuna dikkat çekilerek keyfi uygulamalara son verilmesi ve özgür bırakılması istendi. Alman cezaevlerinde siyasi gerekçelerle bulunan tutsakların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.