Moskova’da Büyük Atılım'a adanan Kürt Kültür Festivaline büyük ilgi

Rusya’nın başkenti Moskova’da 15 Ağustos Atılımı’na adanan Kürt Kültür Festivali renkli görüntülere sahne olurken, festival katılımcılarının büyük ilgisini çekti.

Rusya’nın birçok bölgesinde yaşayan Kürtler, Komutan Mahsum Korkmaz öncülüğünde işgale ve sömürgeciliğe karşı ilk kurşunun sıkıldığı tarih olan 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü konser ve festivallerle kutluyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da 15 Ağustos Atılımı düzenlenen bir festivalle kutlandı. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda yaşayan Kürtler ve Kürt organizasyonlarının yanı sıra Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Rusya temsilcisi Reşad Benav, Rusya Federasyonu Halk Sanatçısı sirk sanatçısı Aziz Askaryan ve birçok tanınmış Kürt sanatçısı, ressam ve rejisör festivale konuk olarak katıldı.

Rusya’daki birçok ulusal otonomi temsilcisinin büyük ilgi gösterdiği festivalin açılış konuşmasını Rusya Kürtleri Federal Ulusal Kültürel Otonomi Eşbaşkanı Farxat Patîyev yaptı. Rusya Kürt Kadınları Hareketi Temsilcisi Kurdistan Lêzgîyêva, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Rusya Temsilcisi Reşad Benav da birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar, 15Ağustos Atılımı’nın mimarı olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yürüttüğü mücadele sayesinde Kürt halkının yeniden var olabildiği ve tüm dünyada tanınmaya başladığına dikkat çekti. PKK mücadelesinin başta Komutan Egîd olmak üzere on binlerce şehit sayesinde Kürt halkının yeniden varlığını kazandığını ve bugün tüm dünyadaki devrimci ve ilerici güçler için moral kaynağı olduğunu ifade etti.

Birçok kurum ve kuruluş da festivale kutlama mesajı göndererek, Kürt halkının bu tür etkinliklerle Rusya’da yaşayan tüm halklar için örnek teşkil ettiğini ve bundan sonra da bu tür festivallerin devam etmesi dileğinde bulundu.

Rusya’nın farklı bölgelerinden katılan Koma Agirî, Koma Dîcle û Firat, Koma Dîlana Kurdî, Barîn, Koma Kulîlkên Rojê, Koma Zîlan, Koma Bêrîtan, Koma Rojbîn ve Koma Perpil foklor grupları, Kurdistan’ın farklı bölgelerini temsilen eden giysileri ve folklorunu tanıttı.

Folklor grupları kendi aralarında yarıştı. Festival sonucunda oylama yapan jüri, kazanan gruplara ödüllerini verdi. Birinciliğe Rusya Stavrapol bölgesinden ‘Koma Kulîlkên Rojê layık görülürken, ikinciliğe Saratov bölgesinden Koma Bêrîtan, üçüncülüğe ise Tambov bölgesinden katılan Koma Dîcle û Firat layık görüldü. Koma Barîn ise en yüksek ödülü aldı. 

Kürt sanatçılar Sarê Hacîyeva, Hecî Mûsa ve Nesrîn de şarkılarıyla festivale coşku kattı.