Moskova’da ‘Reqa’ etkinliği

Kuzey Doğu Suriye’ye bağlı Reqa’nın DAİŞ çetelerinden kurtarılmasının yıl dönümü dolayısıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da Kürtler tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Reqa’nın 17 Ekim 2017’de özgürleştirilmesinin yıl dönümü vesilesiyle Moskova’daki Kürtler ve dostlar Mala Gel’de (Halkevi) bir araya geldi.

Etkinlikte Reqa’nın özgürleştirilmesini konu alan bir belgesel gösterimi yapıldı.

Belgesel kentin kurtarılışını izleyen Rus gazeteci ve yönetmen Anastasiya Trofimova tarafından hazırlandı.

Etkinliğe katılan Anastasiya özgürleştirme hamlesi hakkında anılarını paylaşarak birçoğu şehit düşen YPG ve YPJ’li komutan ve savaşçılarla olan diyalogları ve günlük hayatlarını bu filmde gösterdiğini dile getirdi.

Anastasiya  “Reqa’ya yolculuk” adlı filmin, bugüne kadar yaptığı üçüncü film olduğunu belirtirken, Reqa’nın özgürleştirmesine yönelik mücadeleyi adım adım takip ettiğini anlattı.

Özelikle YPJ savaşçılarının Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’yi özgürleştirmedeki rollerine dikkat çeken Anastasiya kadınların en ön saflarda verdikleri mücadele sayesinde bu savaşların kazanıldığını söyledi.

Rusya Federasyonu Kürtlerinin Ulusal-Kültürel Federal Otonomisi Eşbaşkanı Doktor Liana Smoi ve Moskova Kürt Meclisi Eşbaşkanı Eka Kulîxan da etkinlikte birer konuşma yaptı.

Her iki konuşmacı da Kürtlerin Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde Rojava Devriminin önemi ve rolüne vurgu yaptı.