GÖRÜNTÜLÜ

Münih Belediyesi'nde ilk Newroz resepsiyonu

Münih kent belediyesinde ilk defa Newroz resepsiyonu düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Kürt sorununun çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün şart olduğu vurgulandı.

NEWROZ RESEPSİYONU

Yekitiya Jinen Kurdistan li Elmanyaye (Almanya Kürt Kadınlar Birliği/ YJK-E) ve Alman Sol Partisi (Die Linke) öncülüğünde düzenlenen resepsiyona kadın örgütleri, tanınan şahsiyetler ve parti temsilcileri katıldı. Münih belediyesinde düzenlenen resepsiyonda Newroz’un anlam ve önemine, direniş kültürüne dair konuşmalar yapıldı.

Moderotörlüğünü Münih Belediyesi meclis üyesi Birgitte Wolf ‘un yaptığı Newroz resepsiyonunda YJK-E adına yapılan konuşmada Newroz’un tarihsel boyutu ele alınırken, Kürtler ve halkların nezdinde günümüzde direniş kültürünün önemine vurgu yapıldı. Konuşmada bugün Ortadoğu Kürt kadınları öncülüğünde gelişen ve “jin jiyan azadi” şiarı ile ifade bulan kadın direnişinin, günümüzün zalim Dehaqlarına karşı verilen anlamlı bir cevap olduğu belirtildi.

DR.TOLEDO: NEWROZ VE DİĞER DİRENİŞLERİ BİRLEŞTİRMEK GEREKİR

Frau-Kunst-Politik Derneği Başkanı Dr. Corina Toledo ise herkesin Newroz’unu kutladı ve Newroz benzeri direniş bayramlarının Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya ve Kurdistan’a kadar geniş bir coğrafyada var olduğunu belirterek bu direnişlerin birleştirerek büyütülmesi gerektiğini söyledi.
DEM Parti adına konuşma yapan Leyla İmret, Kürt sorununun demokratik çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kilit bir aktör olduğunu belirtti. Kürtlerin ırkçılığı ve faşizmi yaşayarak öğrendiklerini söyleyen Leyla İmret, kadınların, gençlerin, halkların birbiri ile dayanışma içerisinde olarak faşizme karşı mücadeleyi büyütmesi gerektiğini kaydetti. 
Ardından söz alan Die Linke (Sol Parti) Almanya federal parlamento milletvekilli Nicole Gohlke, Sol Parti olarak PKK yasağının kaldırılmasını istediklerini belirterek “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Soruna Çözüm Hamlesini selamlıyoruz” dedi.

KON MED Eş Başkanı Ruken Akça ise herkesi Frankfurt’ta 23 Mart günü gerçekleştirilecek Newroza güçlü katılmaya çağırdı.

Resepsiyonda “Jin jîyan Azadî” sloganları sıkça atılırken, program müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.