Orhan Ergin adlı Kürt Prag’da gözaltına alındı

Restoran işletmecisi Orhan Ergin, 2014’te Türk devletinin Kobanê’ye saldırılarını protesto etkinliklerine katıldığı ve resmi davetli olarak ülkeye gelen Rojava yetkilileriyle görüştüğü bahanesiyle Prag’da tutuklandı.

2011 yılında çocuklarıyla birlikte Çek Cumhuriyeti’ne iltica başvurusunda bulunan ve burada restoran işletmeye başlayan Orhan Ergin adlı Kurdistanlı, 8 Aralık günü Prag’da gözaltına alınarak tutuklandı.

Yerel bir mahkemenin daha önce kendisi hakkında verdiği “ülkeyi terk et” kararına uymadığı için bir süredir gözaltında olan Ergin, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı bozması ardından 8 Aralık günü serbest kaldı, ancak 2014 yılından itibaren hakkında yürütülen gizli bir soruşturma olduğu bahanesiyle mahkeme çıkışında tekrar gözaltına alındı.

Orhan Ergin’in gözaltına alınmasıyla ilgili avukatı olan eski İçişleri Bakanı Tomáš Sokol’un ofisinden yapılan açıklamada; daha önce hakkında sanal medyada paylaştığı bazı haberler gerekçe gösterilerek Türkiye’de hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı, bunun üzerine Orhan Ergin’e “ülkeyi terk et” diyen Çekya polisinin baskısının mahkemeden döndüğü hatırlatıldı. Bu kez Çek sivil toplum organizasyonlarının Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 2014 yılından itibaren düzenlediği eylemlere çocuklarıyla birlikte katıldığı ve ülkeye resmi davetli olarak gelen Rojava yöneticileriyle görüştüğü için PKK ve YPG üyesi olmakla suçlandığı belirtildi.

Ergin’in tutukluluğuna itiraz eden avukatlar, polisin hazırladığı iddianamenin hukuki bir dayanağının olmadığını; iddianamenin sadece gizli tanık ifadelerine dayalı ve spekülasyonlarla dolu olduğunu; bunun da mahkemeden geri dönmesini beklediklerini kaydetti.