Oromo halkından Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı

Kenya’nın başkenti Nairobi’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm amaçlı küresel hamle çerçevesinde açıklama yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999’da uluslararası bir komplo ile kaçırıldığı Nairobi’de Oromo halkı, onlarca merkezde 10 Ekim’de başlatılan küresel hamleye katıldı.

Nairobi’de yapılan basın toplantısını siyasi aktivist Soreti Bulbula Kadir, gazeteci ve aktivist Leisa Dhaba yaptı.

Toplantıda şu açıklama yapıldı:

“Bizler, Oromo ulusunun özgür insanları olarak, ulusumuzun güney, batı, güney doğu ve Kenya'daki yerleşik Oromo halkları arasındaki çeşitliliğini temsil ederek, küresel bir çağrıya katılmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz: Kürt siyasi lider Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması.

Öcalan'ın son üç yıldır Türk hükümeti tarafından ailesi, arkadaşları ve hukuk konseyi ile hiçbir şekilde görüştürülmeden tutulması, siyasi mahkumlara yönelik muameleye ilişkin uluslararası norm ve standartların açık bir ihlalidir. Özellikle Abdullah Öcalan'ın tecrit edilmesi Evrensel İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin doğrudan ihlalidir.

Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunun ve hayati tehlikesinin Kürt halkı ve müttefikleri tarafından bilinmediği tutukluluk koşulları açıkça zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele olarak nitelendirilmektedir. Her ne kadar Türk hükümeti Abdullah Öcalan'ın etkisinden ve harekete geçirici gücünden korksa da, Türk hükümetinin Kürt halkının tarihi siyasi sorunlarına yeterli bir cevap bulabilmesi için Öcalan gibi siyasi liderlerin diyalog ve müzakere süreçlerine katılımı kritik önem taşımaktadır. Bugün, kardeşimiz ve dostumuz Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması çağrısında dünyaya katılmayı tercih ediyoruz, çünkü biz de siyasi amaçlı şiddetin bir ulus, aileler ve bu şiddete maruz kalan insanlar üzerinde yaratabileceği zorlukları biliyoruz.

Etiyopya ve Afrika boynuzunun en büyük yerli ulusu olan Oromo, dostlarımız Kürt halkıyla benzer özgürlükler ve kendi kaderini tayin hakkı için mücadele ederken benzer siyasi şiddete maruz kalmaktadır. Bugün, kolektif dayanışma çağrımıza katılma davetini daha geniş toplumumuza yaydık ve şimdi bir dakikanızı ayırarak, bugün bu basın toplantısı için fiziksel olarak bize katılamayanların Öcalan ve Kürt ulusuyla dayanışma mesajlarını paylaşacağız.

Halihazırda Oromo Kurtuluş Cephesi'nin tutuklu üyeleri olan Abdi Regassa ve Lami Begena'nın serbest bırakılması çağrısında bulunduğumuz gibi Abdullah Öcalan'ın da serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Daha önce Oromo Federalist kongresinin tutuklu üyeleri olan Jawar Mohamed ve Bekele Gerba'nın serbest bırakılması çağrısında bulunduğumuz gibi, Abdullah Öcalan’ın da serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Oromia'daki yüz binlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılması çağrısında bulunduğumuz gibi, Abdullah Öcalan'ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve Kürt halkının ve Kürt topraklarının tamamen özgürleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

OROMOLAR

Oromolar, Etiyopya'da, çoğunlukla Oromia federe bölgesinde yaşayan, ancak Somali ve kuzey Kenya'da da bulunan Afrika Boynuzu'nun etnik bir grubudur. Etiyopya'daki ve bir bütün olarak Afrika Boynuzu'ndaki en büyük etnik grubu temsil ediyor. 2007 nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık yüzde 34,5'ini oluştururken, başka kaynaklar yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduklarını tahmin ediyor. Etiyopya'daki Oromo sayısı, 2022 yılında 113 milyon olduğu tahmin edilen toplam nüfus içinde 40 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip. Ancak Oromolar, Etiyopya’daki iktidarla savaş halinde. Çatışmalar federal ordu ile Oromo Kurtuluş Ordusu arasında yaşanıyor.