Paris Katliamı protestoları sürüyor-YENİLENDİ I

Bordeaux, Heilbronn, Stockholm ve Marsilya’da düzenlenen eylemlerle üç aktivistin katledildiği saldırı protesto edildi; “Terörist Erdoğan” sloganıyla katliamın arkasındaki güce dikkat çekildi.

Fransa’nın Bordeaux ve Marsilya, Almanya’nın Heilbronn ve İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen eylemlerle KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl’ın katledildiği 2. Paris Katliamı protesto edildi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde Kürtler ve dostları, Paris Katliamı’nı kınamak amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte, Kürtleri hedefleyen bu saldırının faşist Erdoğan ve çetelerinin organizesiyle yapıldığı belirtilerek, terörün yanına kâr kalmayacağı; gerilla ve halk direnişiyle her yeri direniş alanına çevrileceği mesajı verildi.

Eyleme katılan Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Birlik Federasyonu Sendikası (FSU), dayanışma hareketi olan Ensemble, Bordeaux Alevi Kültür Merkezi ve Demokratik Alevi Birlikleri Federasyonu’nun mesajları okundu.

Ardından Bordeaux Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Doğan K. ise planlı ve organizeli yapılan bu saldırı karşısında yılmayacakları mesajını verdi.

Eylemde sık sık “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “A bas régime fasciste en Turquie” sloganları atıldı.

HEILBRONN

23 Aralık günü Paris’te 3 Kürt aktivistinin katledilmesi, Almanya’nın Heilbronn kenti Kilianzplatz’da düzenlenen bir miting ile protesto edildi.

Mitingde Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Gulistan Ateş Almanca yaptığı konuşmasında Fransa hükümetine çağrıda bulunarak acilen olayın çözülmesini ve katilin arkasındaki güçlerin açığa çıkartılmasını istedi.

Ateş, “Faşişt AKP-MHP rejimi Kürtlere karşı her yerde soykırım saldırıları gerçekleştirmektedir. Nerede yaşıyorsak yaşayalım, bizi bizden koruyacak kimsemiz yoktur. Kendimizi korumak için de örgütlü gücümüzü yükseltelim, kurumlarımıza sahip çıkarak onları şehitlerimize layık bir hale getirelim” diye konuştu.

Mitinde saldırıda şehit düşenlerin resimleri ve pankartlar açıldı. “Terörist Erdoğan” ve “Şehîd Namirin” sloganlarının eksilmediği miting, yapılan konuşma ardından sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, katliamın arkasındaki gücün ortaya çıkarılmasını istedi.

Üzerinde 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 23 Aralık’ta yine aynı kentte katledilen Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın resimlerinin olduğu siyah çelenk, ‘Katil Erdoğan” sloganları altında Konsolosluk önüne bırakıldı ve yetkililere katliamın aydınlatılması talebini içeren dosya teslim edildi. Ardından kent merkezine doğru “Jin Jiyan Azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganı eşliğinde yürüyüşe geçildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürtler ve dostları, Paris Katliamı’nı kınamak amacıyla bir miting gerçekleştirdi. Eylemlerin kesintisiz sürdürüleceği mesajı verildi.

AACHEN

Paris Katliamı, Almanya’nın Aachen kentinde düzenlenen kitlesel yürüyüşle protesto edildi. Aachen Üniversitesi’nin bulunduğu Templergraben’den kentin en işlek yeri Elisenbrunnen önüne kadar “Jin Jiyan Azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganı atarak yürüyen Kurdistanlılar ve dostları, her iki Paris katliamının da aydınlatılmasını istedi.

AARAU

Roboskî, Paris ve Zap şehitleri anılırken, Türk devletinin katliamları protesto edildi.

Türk devletinin 28 Aralık 2011'de Roboskî'de savaş uçaklarıyla çoğu çocuk 34 köylüyü, Fransa’nın başkenti Paris’te 3 aktivisti ve 5 Kasım’da 11 Kurdistan özgürlük gerillasını katletmesi İsviçre’nin Aarau kentinde protesto edildi.

Aarau Rojbîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Bahnhofplatz'ta bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devlet faşizmi eliyle katledilenler anısına mumlar yaktı. Bir dakikalık saygı duruşu ardından Rojbin Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Seda Can, “Kürt halkı için yaşam alanı tanımayan Türk devlet faşizmi bir kez daha Avrupa'nın göbeğinde bir katliama daha imza atmıştır. Bundan 11 yıl önce Roboskî'de katledilen masum sivilleri anmak için bugün bir araya geldik. Ne yazık ki tıpkı 2013'te olduğu gibi Emine Kara (Evîn Goyî) şahsında yine Kürt kadınının özgürlüğünü hedef alan bir katliam daha yaşadık” diye konuştu. 

Seda Can, Türk devletinin savaş ve insanlık suçu işleyerek kimyasal gazlarla saldırdığını, Roboskî’de çocukların üzerine bomba yağdırdığını Fransa devletinin de 2013 yılında üç Kürt kadın devrimciye yönelik gerçekleştirilen katliamın üstünü kapattığını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürt kadınları ve gençleri olarak Fransa'nın 2013'teki politikalarına bir kez daha izin vermeyeceğiz. Faili açıkça ortada olan bu katliamın esas sorumluları ortaya çıkarılana dek adalet talebimizi yükselterek bulunduğumuz her yeri direniş alanına çevireceğiz.”

Almanca basın metninin okunduğu eylem, katliamlara karşı direnişi yükseltme çağrılarının yapıldığı sloganlarla sonlandırıldı. 

MARIGNANE

Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) Fransa’nın Marignane kentinde Paris’te gerçeklen katliamı ve 5 Aralık günü Türk devletinin Zap’ta kimyasal saldırıları sonucu 11 gerillanın katledilmesini düzenlediği bir yürüyüşle protesto etti.

Gençler, sık sık attıkları “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Katil/Faşist Erdoğan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ardından eylemlerini sonlandırdı.