Paris Katliamı Toronto’da protesto edildi

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kürtler, Paris'te Kürtleri hedef alan katliamı protesto etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn (Emine Kara), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl katledilmesi Toronto'da protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan protestoda katledilen Kürtlerin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı.

Kanada Kürt Toplum Merkezinin çağrısıyla Fransa Konsolosluğunun bulunduğu Plazanın önünde bir araya gelen Kürdistanlılar olumsuz hava koşullarına rağmen iki saat boyunca eylemlerini sürdürdüler.

Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi adına yapılan İngilizce ve Kürtçe açıklamada, "Paris'teki son saldırının yine Ankara'dan düzenlendiği açık. Bu saldırıyı sıradan bir saldırı olarak değerlendiremeyiz. 10 yıl önce Paris'te 2013'te düzenlenen suikastın bir başka versiyonu olduğu açık bir şekilde ortadadır” denildi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “9 Ocak 2013'te üç kadın devrimcinin öldürülmesine ilişkin soruşturma ve Belçika'da Kürt liderlere yönelik suikast girişimine ilişkin soruşturmada ortaya çıkan bilgilere göre, tetiği kim çekerse çeksin Ankara'nın arkasında güç olduğunu bellidir.

Başsavcılık bunun ırkçı bir saldırı olduğunu zaten açıkladı ama biz bunu kabul etmiyoruz. Durum bu olsa bile, katili Türkiye'nin yönettiğinden şüphemiz yok. Savcı kamuoyunu yanıltmamalıdır. Fransa gerekli tedbirleri almayarak bu saldırıdan sorumludur.

Kürt halkı ve dostları bu saldırılar karşısında birlik olmalı ve Fransız hükümetine üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısında bulunmalıdır. Türk devletinin hesap vermesi ve işlediği suçlardan yargılanması gerekmektedir.

Fransa Hükümetinin, Kanada Hükümetinin ve Kanada basınının Kürtlere karşı uygulanan katliam ve saldırıların son bulması için Kürtlerin seslerini duymasını istiyoruz.”

Hazırlanan yüzlerce İngilizce bildiri caddeden geçen Kanadalılara bilgilendirme amaçlı dağıtıldı.

Toronto'da yaşayan Kürtler olarak bu katliam açığa kavuşana kadar alanlarda olacaklarını ifade eden Kurdistanlılar, katliamda şehit düşen üç Kürdün fotoğrafları ile Sara Rojbin ve Ronahi'nin yer aldığı flamaları taşıdı.

Eylemde sık sık "Şehîd namirin", "Bijî berxwedana şoreşger", "Bijî berxwedana gelê Kurd", "Turkey out of Kurdistan", "Jin jiyan azadî", "Women life freedom", "Turkey stop killing Kurd" sloganları atıldı.