Paris'te 10 binler katliamı protesto etti: Kürtler diz çökmeyecek!

Paris’te on binler, failin arkasındaki güçlerin aydınlatmasını isteyerek, "Bütün dünya devletleri iyi bilsin ki, Kürt halkı diz çökmedi, çökmeyecektir. Kanımızın son damlasına kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi ve Kürt esnaflarına yönelik saldırı ve Kürt kadın siyasetçi Evîn Goyî (Emine Kara) sanatçı Mîr Perwer ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın katledilmesi haberinin duyulmasından sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Kürtler ve dostları Paris’e aktı.

Sabahın erken saatlerinde Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, sloganlarla katliamı protesto etti. Öğlen saatlerinde ise kortej halinde Republique meydanına, "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin", "Ey şehîd xwîna te erde namîne”, "Jin jiyan azadî", "Bimre xiyanet sloganlarıyla yürüdü.

Yürüyüşte Kürtçe ve Fransızca dillerinde, "Em ê tola xwe bi şoreşa jinê hilînin (İntikamımızı kadın devrimi ile alacağız" yazılı pankartlar açılarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, yine 9 Ocak 2013'de Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile dün katledilenlerin fotoğrafları taşındı.
Yürüyüşe çok sayıda Kürt siyasi temsilcisi, Fransa milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.
Slogan alkış ve zılgıtlarla katliama öfkenin dinmediği protestoda katliamın aydınlatılması için Fransa Hükümetine çağrılar yapıldı.

KÜRTLER HESABINI SORACAK
Meydanda ilk sözü Fransa Kürt Konseyi adına Berivan Fırat aldı. Berivan Fırat konuşmasına yapılan alçakça saldırıda şehit düşenleri anarak başladı. Fırat, “10 yıl önce Paris’te katledilen Sara, Rojbîn, Ronahî katledildi. Katilleri ortaya çıkarılıp cezalandırılmadı. Bu katliam aydınlatılmadığı için dün yeni bir katliam gerçekleştirildi. Biz Kürtler olarak bunun hesabını soracağız” dedi.

ŞEHİT AİLELERİ: KÜRTLER DİZ ÇÖKMEYECEK

Daha sonra katliamda şehit düşenlerin aileleri sahneye çağrıldı. Aileler, katliamdaki ihmallere dikkati çekerek, Fransa hükümetinin yaptığı açıklamaları yeterli bulmadıklarını, failin arkasındaki güçleri aydınlatmasını istedi. Aileler, "Bütün dünya devletleri iyi bilsin ki, Kürt halkı diz çökmedi, çökmeyecektir. Kanımızın son damlasına kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.  
Ailelerden sonra  Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ve TJK-E üyesi Zozan Serhat konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI: KÜRT HALKI DEĞERLERİMİZİ SAVUNMAK İÇİN BEDEL ÖDÜYOR

Mitingde söz alan Paris Milletvekili Sylvain Maillard, 10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard, Paris Barosu Başkan Vekili Vincent Nioré de dayanışma dileklerini iletti. Fransa Cumhurbaşkanı, İçişleri bakanı ve Başbakanı’nın gerçeğin açığa çıkarılması için harekete geçtiklerini ifade eden Sylvain Maillard, “Size bir söz vermek istiyorum, gerçeği öğrenmemiz gerek" dedi.

Belediye Başkanı Cordebard ise Paris’in on yıllardır Kürtlerin toprağı olduğunu vurgulayarak, “Kürt halkının acısını paylaşıyorum. Kürt halkının bizim değerlerimizi savunmak için ödediği bedelleri biliyoruz, bunun için teşekkür, hayranlığımızı ve öfkemizi bugün burada ifade ediyoruz. Buradan söylemek istiyorum, demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

BARO BAŞKANVEKİLİ: BİR TERÖR SALDIRISIDIR

Paris avukatlarının ve baro başkanının dayanışma mesajlarını ileten Paris Barosu Başkan Vekili Vincent Nioré de, “Dün yaşanan cinayet sadece bir ırkçı cinayet değildir, bu planlı ve örgütlü bir saldırıdır, bir terör saldırısıdır" vurgusunda bulundu.

FRANSA KATLİAMI AYDINLATMA CESARETİ GÖSTERMELİ

Fransa Ermeni Toplumu temsilcisi de söz alarak şunları ifade etti: "Ermeni toplumu ve Fransa'daki Ermeni kurumları adına Ermeni halkının sizin ile olduğunu ifade etmek isterim. Biz ezilen halklar aynı zamanda mücadele içinde olan halklar olarak bu saldırıların amacına ilişkin şunları söylemek isterim; Fransız yargısına inanıyoruz, Fransa devleti bu katliamı aydınlatma cesaretini göstermeli. Bu, Ankara ile olan diplomatik ilişkilerini bozsa bile."
Irkçılık ile mücadele kurumu MRAP temsilcisi, Fransızlar olarak, özgürlük, eşitlik ve kadın özgürlüğü için mücadele eden militanların ülkemin başkentinde katledilmesinden utanıyoruz" ifadelerini kullandı.
‘İKİYÜZLÜLERİN BALOSUNA SON VERMELİYİZ’
Fransız İnsan Hakları Ligi Başkanı da Kürt halkının yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, şunları ekledi: “İki yüzlülerin balosuna son vermeliyiz. Dün bu saldırı haberini alır almaz, aklıma Fidan, Leyla ve Sakine geldi. Kürtlerin ikinci kez Paris'in kalbinde vurulması kabul edilemez."
Komünist Parti, tüm seçilmişleriyle miting alanındaydı. Temsilci; “Tüm komünist parti adına ve genel başkanı Fabien Russel adına, bugün yüreğimizin kanadığını ifade etmek istiyorum. Kalbimiz kanıyor, çünkü Kürt halkı bir tarihi bir devrim kenti olan Paris'te bir kez daha vuruldu. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.
MELENCHON: EVÎN, DAİŞE KARŞI SAVAŞIN KAHRAMANIYDI
Fransa Ana Muhalefet Partisi NUPPES lideri Jean-Luc Mélenchon ise şunları söyledi: "Dün katledilenler politik militanlardı. Onların ortak mücadelemize olan bağlılıklarını anıyorum. Onların arasında Evîn yoldaşımız da vardı, Fransa'daki Kürt kadınlarının başkanı ve DAİŞ'e karşı savaşın kahramanıydı ve cephede yaralanmıştı. Anısı önünde eğiliyoruz."
Konuşmalar devam ederken Republik meydanının yan tarafından geçen yolda bir aracın içerisindeki kişilerin provokasyon amaçlı hareket yapması üzerine tepki gösterildi. Bu sırada aracın peşinden koşan gençlere polisin saldırması sonucu çatışma başladı.

Bastille meydanına doğru yürüyüşe geçen kitle ve polislerin saldırdığı kitle ikiye ayrıldı.

Eylem akşam saatlerine kadar sürdü.