Paris'te Kürt-Arap İlişkileri Konferansı

Başkent Paris'te 'Tarihten Günümüze Kürt-Arap İlişkileri' üzerine konferans düzenlendi.

Avrupa’daki Kürt ve Arap kurumlarının Kürt Arap Diyalogu çalışmaları devam ediyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te Suriye Araştırma Merkezi ile Kürdistan İnceleme ve Düşünce Enstitüsü tarafından Tarihten Günümüze Kürt-Arap İlişkileri üzerine konferans düzenlendi.
Fransa Komünist Partisi binasında düzenlenen konferansa birçok aydın, akademisyen, gazeteci, siyasetçi ve aktivist katıldı.


'EN GERÇEKÇİ ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN'IN PROJESİ'
Konferansta ilk sunumu yapan Fransız-Suriye Üniversitesi’nden Suriyeli Akademisyen Fuad El Qatrîb, Ortadoğu’da ulus devlet modeli ve milliyetçilik zihniyetinin halklar arasında yarattığı çatışma ve kangrenleşen sorunlara dikkat çekti. Bölgede hakim olan bu zihniyete karşı alternatif bir toplumsal model olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği Demokratik Ulus projesinin en gerçekçi çözüm olduğunu vurguladı. Hem var olan sorunların giderilmesi hem de halkların kendi ortak geleceğini inşasında bu projenin ön açıcı olduğuna dikkat çekti.
Demokratik Ulus projesi, Ortadoğu’nun toplumsal dokusu ve ahlaki politik toplumsal değerleri de ele alan Fuad El Qetrîb, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçmişten beri Arap ve tüm bölge hakları ile dostluk ilişkilerine önem verdiğini hatırlattı.

'ROJAVA'DA MUCİZE GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Fransa Temsilcisi Xalid Îsa, Kürt ve Arap ilişkilerinin tarihine ilişkin bir sunum yaptı. Tarihte Kürtlere uygulanan ayrımcı ve baskıcı politikalara dikkat çekti.

Rojava’ya gidip orada bir süre gözlemlerde bulunan Fransız Gazeteci ve Yazar Ketel Roxane Kafel Rojava gözlemlerini anlattı. Geçmişte halklar ve farklı inançlar arasında yüzyıllara dayanan sorunlara rağmen bugün farklı halk ve kültürlere, inançlara saygıya dayalı bir sistem kurulmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.
Rojava’da inşa edilen kadın özgürlükçü, demokratik modeli bir mucize, bu modelin 10 yıldır tüm saldırılar karşı ayakta kalmasını da daha büyük bir mucize olarak tanımladı. Bölgede hâlâ sorunların ve zorlukların da olduğunu hatırlatan Ketel Roxsane Kafel, buna rağmen burada oluşturulan projenin diğer halklara da bir model olmaya devam ettiğini söyledi.
Konferansta Kürt Gazeteci ve Arap Dünyası Uzmanı Welîd Xalîfe de bir sunum yaptı.
Konferans katılımcıların kısa değerlendirmeleri ve soru-cevap bölümü ile sona erdi.