Pasifik Asya örgütleri: Kürtlere karşı Türk ve İran savaşını durdurun!

Pasifik Asya’daki birçok ülkeden siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Türk ve İran devletlerinin Kürtlere karşı “soykırım” saldırılarını şiddetle kınayarak, “savaşı durdurmaya” çağırdı.

Yapılan ortak açıklamada “Hem Türk hem de İran hükümetlerinin bölgedeki Kürtlere yönelik son soykırım niteliğindeki askeri saldırılarını şiddetle kınıyoruz” denildi.

Açıklamada “Türk ordusu, Kuzey ve Doğu Suriye ile Kuzey Irak’ta, bölgedeki Kürt toplulukları hedef alan yoğun hava saldırıları başlattı. Bu arada İran hükümeti, Jina Emini'nin devlet tarafından öldürülmesinin ardından kadın hakları için düzenlenen protestoları şiddetle bastırmanın bir parçası olarak, İran’ın batısı ve Irak’ın kuzeyinde Kürt topluluklarına yönelik askeri baskıyı da yoğunlaştırıyor” ifadeleri kullanıldı.

“Kürtlere yönelik bu askeri saldırılar, yalnızca uluslararası yasaları ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda büyük kayıplara ve hasara neden oluyor” denilen açıklamada, şu talepler sıralandı:

- Türkiye ve İran, bölgedeki Kürtlere yönelik askeri saldırganlığını derhal durdurmalıdır;

- Türkiye'deki Kürt yanlısı siyasi hareketlerin ve İran'daki kadın hakları protestolarının bastırılmasına son verin;

- “Kürt Sorunu”nun siyasi çözümünün temeli olarak, Kürtlerin ve Kürdistan bölgesindeki tüm yurttaşların demokratik kendi kaderini tayin hakkının tanınması.”

İmzacılar şöyle:

Malezya Sosyalist Partisi (PSM), Sosyalist İttifak-Avustralya, Emekçi Halk Partisi (PRP)-Endonezya, Endonezya Halk Hareketi Konfederasyonu (KPRI), Emekçi Kitlelerin Partisi (PLM)-Filipinler, Sosyalist Aotearoa-Yeni Zelanda, Haqooq Halk Partisi-Pakistan