‘PKK’nin mücadelesi terörize edilemez’

BastA Partisi Genel Sekreteri Franziska Stier, Avrupa’nın PKK'yi ‘terör listesi’nde tutma ısrarının, ekonomik çıkarlarından kaynaklandığını belirterek, demokrasi mücadelesinin terörize edilemeyeceğini söyledi.

PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için devam eden kampanyanın katılımcılarından BastA Partisi Genel Sekreteri Franziska Stier, “PKK'nin bu listede yer alması yanlış ve haksız bir karardır. Bu gerçeği göz önüne alarak bu kampanyayı destekledim” dedi. 

BastA Partisi Genel Sekreterliğinin yanı sıra İsviçre ve Almanya'da serbest gazetecilik mesleğini sürdüren Stier, birçok feminist kadın kurumunda aktif çalışma yürütüyor. 

Güney Kürdistan'a Haziran 2021'de giden Barış Delegasyonu'nda yer alan Stier, ANF’ye konuştu. 

Ortadoğu'da gerçekten kalıcı bir barış ve huzur ortamı isteniyorsa taraflara uluslararası hukukun gereği olarak eşit mesafede yaklaşılması gerektiğini kaydeden Stier, “Mesleğim gereği toplumsal olayları ve toplumları yakından takip ediyorum. Ortadoğu'da yaşanan kaos ortamına karşı PKK'nin yıllara yayılan bir barış ve demokrasi mücadelesi yürüttüğünü düşünüyorum. PKK'yi terör listesinde tutma ısrarını sürdüren devletler, taraflara eşit mesafede yaklaşmalıdır” dedi. 

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINI GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Türk devletinin tüm dünya kamuoyunun gözü önünde uluslararası hukuku hiçe sayarak insanlık suçları işlediğini hatırlatan Stier, şöyle devam etti: “Türk devletinin NATO üyesi olmasının getirisi olarak işlenen bu suçlar görmezden geliniyor. Sürdürülen bu yanlış ve yanlı politik tutum kabul edilemez. Avrupa devletleri ile Türk devletinin silah ve ticaret antlaşmaları yine göçmen tehdidi baskısıyla beraber esasında tamamen çıkar ve menfaat ilişkilerine dayanarak alınmış bir karardır. PKK'nin bu listede yer alması yanlış ve haksız bir karardır. Bu gerçeği göz önüne alarak bu kampanyayı destekledim.”

TÜRK DEVLETİNE HEDİYE OLSUN DİYE

Barış heyeti olarak geçen yıl Haziran’da Güney Kürdistan'a gitmelerinin Almanya makamları tarafından engellendiğini; Kürt kurumları ve Kürtlerin kriminalize edildiğini hatırlatan Stier, şunları paylaştı: “Sol Parti Milletvekili ve Avrupa Konseyi Üyesi Michel Brandt, 2019’da Strasbourg'taki bir gösterinin fotoğraflarını sosyal medya platformunda paylaştı. Brandt'ın paylaştığı fotoğraflarda yasaklı bayrak ve posterlerin yer alması gerekçe gösterilerek geçtiğimiz hafta para cezası verildi. Kürt halkıyla dayanışmak bile bugün yasak kapsamına alınmıştır. Bu ceza, esasında Türk devletine verilen bir hediyedir.”

PKK’NİN MÜCADELESİ MEŞRUDUR

AKP-Erdoğan iktidarı tarafından soykırım saldırılarının devam ettiğini, uluslararası hukukun çiğnendiğini; PKK’nin soykırım kıskacına karşı mücadele ettiğini vurgulayan Stier, “Bu mücadelenin meşruluğu açıkça ortadadır. Bu açıdan AB'nin terörizm tanımlamasında PKK'nin yer almamalıdır” diyerek, bunun Kürtlerin günlük olarak yaşamına olumsuz etkilerinin altını çizdi.