Qamişlo şehitleri Bremen’de anıldı

Qamişlo’da Türk devletinin saldırıları sonucu şehit düşen YPG savaşçıları Almanya’nın Bremen kentinde anıldı

İşgalci Türk devletinin 3 Ağustos günü düzenlediği SİHA saldırısında şehit düşen Diyar Xelîl (Diyar Şoreş), Berzan Şêxmûs (Garzan Qamişlo), Ehmed Semo (Hêwa Qamişlo) ve Aram Brahîm (Orhan Qamişlo) adlı YPG savaşçıları Bremen’de anıldı.

Brati Derneği’nde düzenlenen anma programı Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

Bremen Şehit Aileleri Komisyonu adına Dayika Xeysa, PYD Avrupa adına Şerzad Brahîm, Bremen Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Sait Bilgin birer konuşma yaptı.

Anmaya şehit Diyar Xelîl’in kardeşi Serhad Xelîl, Rojava’dan telefonla bağlandı.

Kongra Star adına Diya Selîm, Kürt halkının maruz kaldığı saldırılar ve katliamlara değinerek, “Biz Kürt hakkı olarak direniyoruz. Kendi özgürümüzle direniyoruz. Rojava'yı yaşatalım, ona sahip çıkalım” dedi.

Dayika Xeysa yaptığı konuşmada Kürt ulusal birliğinin önemine vurgu yaparak, “Ne zaman ki Kürt ulusal birliği sağlandı, o zaman tüm Kurdistan parçalarını özgürleştireceğiz. Eğer ki parçalı olursak özgürleşemeyiz. Umuyorum ki bu şehitlerimiz ulusal birliğimizi sağlar. Bizler bu şehitlerimizi unutmayız. Şehitlerimize sahip çıkalım. Şehit ailelerimize sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

PYD adına konuşan Şerxad Brahîm, “Bugün elde ettiğimiz özgürlük kuşkusuz bedelsiz değil. Doğrudur çok şehit verdik ancak eğer şehitlerimiz olmasaydı, örgütlü ve hazırlıklı olmasaydık hakkımızın başına neler geleceğini de bilemezdik. Bizler Sivas’ı, Enfal’i, Halepçe’yi gördük. On binlerce insanımızın Dersim’de katledildiğini gördük. Ancak bugün özgürlük hareketi var. Eğer özgürlük hareketi olmasaydı ne Rojava, ne Rojhilat, ne Başûr ne de Bakur olurdu. Kürtler soykırımdan geçirilirdi” ifadelerini kullandı.

Bremen Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Sait Bilgin ise, işgalci devletlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve savunma güçlerine yönelik saldırılarına dikkat çekerek,  “Dikkat ederseniz işgalciler bir yandan Kürt Halk Önderi’ne tecrit uyguluyor, bir yandan da Kürtlerin savunma gücüne saldırıyor. Kandile yönelik işgal saldırılarını tecrit politikasından ayrı düşünmemek gerekir” diye belirtti.

YPG savaşçısı Diyar Xelîl’in kardeşi Serhad Xelîl, telefonla bağlanarak yaptığı konuşmada “Bunlar Kurdistan için ilk şehitler değil. Bizlerin başı diktir. Onurlu mücadelelerini sürdüreceğiz” dedi.

Serhad Xelil’in konuşması sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganları ile kesildi.

Anma programı şehit ailelerinin katılanlar için hazırladığı bir sinevizyon gösterimi ile son buldu.