GÖRÜNTÜLÜ

‘Rêber Apo’nun çıkışı tarihi bir çıkıştır’

YJA-Star gerillaları Bêrîtan Havîn ve Zeyneb Cûdî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çıkışının tarihi bir çıkış olduğunu, tüm insanlık için etkili bir lider olduğunu vurguladı.

YJA-STAR GERİLLALARI

YJA-Star gerillaları Bêrîtan Havîn ve Zeyneb Cûdî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çıkışıyla Kürt halkının tarihi ve kültürel kimliğine kavuştuğunu belirtti.


Geçmişte de Kurdistan'da çok sayıda isyan yaşandığını ancak bazı nedenlerden dolayı bu isyanların ilerleyemediğini ve başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Bêrîtan Havîn, “Önder Apo'nun çıkışının bu isyanlardan farklı olduğu görülüyor. Çünkü Önder Apo kişilik, aile, toplum ve tarih konusunda derin analizler yaptı. Mücadeleye küçük yaşta başladı ve hala mücadele ediyor.

Önder Apo, Kürtlük karşıtı fikirleri henüz genç yaşta görüyor ve sistemle çelişkiler yaşıyor. Özellikle dil, kültür alanında, "Kürtler neden yok sayılıyor ve neden ana dillerini konuşamıyorlar" diye çelişkiler yaşıyor. Aynı zamanda kadına yönelik tutumları ve kadının statüsünü gördüğünde çelişkileri daha da derinleşiyor. Önder Apo henüz genç yaşta bu çelişkileri görüyor ve kabul etmiyor. Gerçek şu ki, Önder Apo çocukluğunda sadece çelişkiler yaşamamış, aynı zamanda buna karşı da mücadelenin içinde olmuş ve mevcut duruma bir alternatif geliştirmiştir. Bu, onun mücadelesini daha da güçlendirdi.

Gerçekten de Rêber Apo tüm insanlık için bir umut oldu. Rêber Apo’nun çıkışıyla birlikte kadınlar için de tarihi bir fırsat yaratılmış oldu. Önderlik kadını yaşamın ve toplumun temel kaynağı haline getirdi ve Önderlik sayesinde kadınlar mevcut durumdan kurtulmayı başardı. Bundan dolayı kadınlar bugün tarihi bir çıkış yapabiliyor ve her alanda mücadelesini sürdürüyor. 5 bin yıllık erkek egemen sistemin yarattığı kadın köleliğini yıkmak elbette kolay olmayacak. Kölelik kalıplarını kırmak o kadar kolay değil. Bu da mücadele ve zaman gerektirir. Partinin kuruluşu ve Rêber Apo'nun çalışmaları, kadın ve topluma ilişkin geliştirdiği ideoloji, felsefe ve fikirleri kadınlara ilham kaynağı olmuştur. Kadınlar Önderliğin çıkışıyla varlığının ve kimliğinin farkına vardı” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK İÇİN DAHA FAZLA MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİR


Kürt çocuklarının hayata zafer işareti yaparak başladığını belirten gerilla Zêyneb Cûdî ise şu ifadeleri kullandı: “Çocukluğumuzda Önder Apo'nun adını duymuş, resimlerini görmüş, onu tanımış olmanın heyecanını duyardık. Bir kişi Önderliği tanımlamak istiyorsa, onun düzeyine ulaşması gerekir. Tabii ki şu anda bunun mücadelesini veriyoruz. Bir an da olsa Önder Apo'nun hakikat seviyesine ulaşmak istiyoruz. Önderlik bize mücadele etmeyi, direnmeyi öğretti. Önder Apo’ya fiziksel olarak uzak olabiliriz ama Önderlik biz kadınlar için bir felsefedir, bilimdir. Bizler de o hakikate ulaşmak için mücadele ediyoruz. Önderlik de değerlendirmelerinde Nirvana'ya ulaşmaktan bahsediyor. Buna ulaştığımızda Önder Apo ile gerçek yoldaşlığa ulaştık diyebiliriz. Bu da Önderlik yolunda daha doğru yürümemizi ve onu doğru tanımamızı sağlayacaktır. Tabii ki henüz yolun başındayız. Özgür bir yaşam için daha fazla mücadele etmemiz gerekir.”