GÖRÜNTÜLÜ

Roma’da tecrit protesto edildi, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü istendi

İtalya’nın başkenti Roma’da Frenta Murguera ve İtalya Jineoloji Komitesi üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulunması talebiyle bir gösteri düzenledi.

5 Ekim’de düzenlenen gösteri sırasında Frenta Murguera, davul ve dans eşliğinde bazı şarkıların sözlerini değiştirerek politik mesajlar verdi. 

Etkinlikte ayrıca "Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" başlıklı bir bildiri okundu.

Bildiride, Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi uluslararası hukuk kurumlarının, Abdullah Öcalan’ın insan haklarını güvence altına alması gerektiği vurgulandı. 

Türk devletinin Abdullah Öcalan’ı 25 yıldır İmralı’da tecrit altında tutmasının uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı olduğu ifade edildi. 

Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa siyasi bir çözüm arayışında kilit bir figür olduğu belirtilerek, serbest bırakılmasının Ortadoğu’da uzun süredir devam eden çatışmalara son verebileceği vurgulandı.

Gösteride, Kürt hareketinin Rojava’daki devrimci deneyiminin, kadın özgürlüğü, özyönetim ve toplumsal ekoloji temellerine dayalı bir toplumsal model yarattığına da dikkat çekildi. Buna rağmen, Türkiye’nin 2024 başından bu yana Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ve baskıcı politikalarının sürdüğü, bu durumun uluslararası kamuoyunun dikkatine sunulması gerektiği ifade edildi.

Etkinlik, Abdullah Öcalan’ın kitaplarından çeşitli alıntıların okunmasıyla sona erdi. Gösteriye katılanlar, Öcalan ve diğer Kürt mahkûmların serbest bırakılması için taleplerini yinelediler.