Roma’da Umut Zamanı etkinliği

Roma’da Özgürlük Sosyolojisi’nin tartışıldığı Umut Zamanı adlı etkinlikte demokratik konfederalizmin hayat bulduğu alanlardaki deneyimler aktarıldı; Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için dünya halklarının harekete geçmesinin önemi vurgulandı.

İtalya’nın başkenti Roma’da uluslararası komplonun yıl dönümü kapsamında siyasetçi, sanatçı, akademisyen ve hukukçular Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Özgürlük Sosyolojisi”ni tartıştı.

Roma Ararat Kültür Merkezi’nde düzenlenen Umut Zamanı etkinliğinde Abdullah Öcalan’a Özgürlük Uluslararası Delegasyon üyesi Giovanni Russo Spena, Roma 8. Bölge Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri, İtalyan karikatürist ve çizgi-roman yazarı Zerocalcare, Yeşiller eski genel başkanı ve Milletvekili Paolo Cento, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını İtalyanca’ya çeviren Punto Rosso Yayınevi Editörü Roberto Mapelli, Demokrasi için Araştırma merkezi Üyesi ve Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon Üyesi Avukat Michela Arricale, Özgürlük Zamanı Komitesi Üyesi Simonetta Crisci, Kürt Halk Önderi’nin İtalya’daki Avukatı Arturo Salerni, Akademisyen Sosyolog Laura Corradi, Araştırmacı Yazar Rojbîn Bêrîtan ve Jineoloji Komitesi Üyesi Zeryan konuşmalar yaptı.

Etkinlik öncesi Sanatçı Mübin Dünen santur ile müzik dinletisi sundu.  

SADECE KÜRTLER DEĞİL DÜNYA HALKLARI TECRİDE KARŞI HAREKETE GEÇMELİ

İki oturumlu gerçekleşen etkinliğin ilk oturumunda Kürt Halk Önderi’nin Roma’ya geliş süreci ve şu an sürmekte olan mutlak tecrit tartışıldı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin artık bir işkenceye dönüştüğünü ifade eden Abdullah Öcalan’a Özgürlük Uluslararası Delegasyon üyesi Giovanni Russo Spena,  tecridi kırmak ve onu sahiplenmek için sadece Kürt halkının değil dünya halklarının harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Yeşiller eski genel başkanı ve Milletvekili Paolo Cento ise, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa’da bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Cento devamla, “Abdullah Öcalan’ın tutuklanmasında sorumlu olan biz Avrupalılar, onun özgürlüğü için çalışmak zorundayız” diye çağrıda bulundu.

AVRUPA TECRİDE ORTAK OLUYOR

Paulo Cento’nun ardından söz alan Araştırmacı Yazar Michela Arricale de, İmralı zindanındaki işkence koşullarına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Abdullah Öcalan’ın insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Arricale, devamla şunları ekledi: “Öcalan’ın bir tutsaktan öte insan olarak sahip olduğu birçok hakkı elinden alınmış durumda” dedi.

Roma 8. Bölge Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri, “Abdullah Öcalan, kapitalist sistemin yarattığı bütün sorunların üstesinden gelecek bir paradigma bizlere sunuyor. Biz Avrupalılar buna destek vereceğimiz yerde, onu esir tutan Türk devletine destek veriyoruz ve Erdoğan’ı destekliyoruz. Bu kabul edilemez” dedi.

“Abdullah Öcalan için özgürlük zamanı gelmiştir” diyen Danieli, uluslararası topluma ve yetkili kuruluşlara tecridin kaldırılması ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Verilen aradan sonra ikinci oturuma geçildi.

İkinci oturumda konuşan Editör Roberto Mapelli, “Kobanê’de halkın kendisini otonom bir şekilde yönetmesi, bu halk açısından yüzyıllardan sonra gelen bir ilktir. Ama biz Avrupa’da ne yazık ki özgürlük kavramını yeterince anlamış değiliz ve dayanışma içinde değiliz” ifadesini kullandı.

‘DEMOKRATİK KONFEDERALİZMİN ÖNEMİNİ ÖĞRENDİM’

Karikatürist Zerocalcare ise şöyle konuştu: “2014’e kadar Avrupa’da Kürt mücadelesi hepten görmezden gelindi. Rojava mücadelesi gelişince bizler de Kürt Özgürlük Mücadelesinden haberdar olduk. DAİŞ’e karşı verdiği mücadele Avrupa’nın dikkatini de çekti. Türkiye’nin onları terörist olarak görmesi, Kürtleri ve Rojava direnişini zor duruma sokuyor. Benim için önemli olan da, ‘Kobane Calling’ kitabını yazmam sonrası Abdullah Öcalan’ın 23 yıllık İmralı adasındaki yaşamını kitabımda anlatmamdan geliyor. Demokratik konfederalizmin önemini orada öğrendim.” 

‘KÜRT KADINLAR BİZİ KURTARMAYA DEVAM EDİYOR’

Zerocalcare’den sonra konuşan Araştırmacı Yazar Rojbîn Bêrîtan “Kürt kadınları bizi kurtardı kurtarmaya devam ediyor. Zerocalcare’nin görüşleri sadece çizim değil gerçeklerdir” ifadesini kullandı.

Akademisyen ve Sosyolog Laura Corradi de Maxmûr’da geçirdiği deneyimden bahsederek, “Demokratik konfederalizm Maxmûr’da uygulanıyor” dedi.

Video yapımcısı Manolo Lupichini, hazırladığı Şengal ile ilgili videoyu göstermesi sonrasında Jineoloji Komitesi Üyesi Zeryan konuştu. Zeryan, “Kürtler farklı yerlere dağıldı. Şengal’de bulundum. DAİŞ’in saldırısına maruz kalmış bir yer. Şu anda Kürt Özgürlük Hareketi’nin denetimi altında. Eskiden pêşmerge denetimindeydi; DAİŞ gelince peşmerge kaçtı. Gerillanın gelişiyle büyük bir katliamdan kurtuldular” dedi.