Rusya’da 9 Ekim protestoları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998 komplosu, Rusya’nın farklı bölgelerinde düzenlenen toplantı ve açıklamalarla protesto edildi.

Rusya'nın başkenti Moskova ile Saratov ve Yekaterinburg bölgelerinde, 9 Ekim komplosu ve tecrit protesto edildi.

Moskova'da bu amaçla yapılan toplantıda bir sinevizyon gösterimi izlendi. Toplantıda konuşan Kürt temsilcilerden Ferman Garzan, 9 Ekim komplosunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürt halkına karşı olduğunu belirtti.

Garzan, Kürtlere karşı son yüzyılda işlenen suçlar ve inkar siyasetinin uluslararası güçler tarafından da onaylandığı tepkisinde bulundu.

Saratov bölgesine bağlı Krasnekut ilçesinin Loginova köyünde bir araya gelen Kürtler de 9 Ekim 1998'de gerçekleşen uluslararası komployu bir açıklamayla protesto ettiler.

Krasnokut Kürtleri adına konuşan Halk Meclisi Eşbaşkanı Ramazan Budakov, bu komplonun 22 yıldır aralıksız bir şekilde devam ettiğini ve faşist Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen Kürt halkının, Kürdistan'ın her dört parçasında başarılı bir direniş sergilediğini ifade etti.

Budakov, HPG gerillalarının Türk işgal saldırıları karşısındaki direnişini de selamlarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelenin kesintisiz süreceğini belirtti.

Yekaterinburg kentinde yaşayan Kürtler de aynı amaçla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yekaterinburg Êzidî Kürtleri diaspora başkanı Xidire Rezo ve Gençlik komitesi sorumlusu Rustamê Şahîsmaîl Abdullah Öcalan'ın Kürtlerin iradesinin temsili olduğunu ve Kürt sorununun çözümünde yegane muhatap olduğunu vurguladılar.