Scholz’dan Erdoğan’ın AB şantajına yanıt: İlgili konular değil

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine karşılık AB’ye üyelik yolunun açılması yönündeki şantajına yanıt verdi.

Berlin’de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Olaf Scholz, Türkiye’nin AB’ye adaylık müzakereleri ile İsveç’in NATO’ya girişinin birbiriyle bağlantılı olmadığını belirtti.

Scholz, Türk devletinin aylardır bloke ettiği İsveç’in NATO’ya üyeliği önünde hiçbir engel olmadığını belirtirken, “İlgili bir konu olarak değerlendirilmemeli” dedi.

İsveç’in NATO üyeliğine uzun süre kendi Kürt düşmanlığını engel olarak koyan Erdoğan bu kez, NATO zirvesi öncesi “Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak, İsveç'in de önünü açalım” şantajında bulundu.

STOLTENBERG: TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUM

NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise  Erdoğan’ın açıklamaları sonrası Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söyledi.  Oysa Türkiye ile adaylık müzakereleri 2005 yılında başladı. Ancak Türkiye'nin üyelik koşullarını yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle AB ile müzakereler yıllardır durmuş vaziyette.

Stoltenberg, “Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğini destekliyorum. İsveç'i mümkün olan en kısa sürede üye yapmak için çok çalışıyoruz. Vilnius'ta İsveç ile ilgili olumlu karar çıkması hala mümkün" diye konuştu.