1994 yılında Türk devletinin baskıları nedeniyle Almanya’ya gelip iltica eden ve sığınma talebi kabul edilen Kürt yurtseveri Osman Aslan, geçtiğimiz Haziran ayında tatil amacıyla gittiği Slovenya’da Interpol’ün çıkardığı Kırmızı Bülten’le arandığı gerekçesiyle gözaltını alındı. Almanya’da siyasi mülteci statüsüne sahip olmasını dikkat almayan Aslan 30 Temmuz’da hakim karşısına çıkartıldı.
Türk devletinin iade talebini dikkate alan Slovenya mahkemesi, Almanya’dan gerekli belgelerin gelmediğini öne sürerek Kürt yurtseverini serbest bırakma yönünde bir karar vermedi. Üzerinden üç geçmesine rağmen Aslan hala serbest bırakılması bir yana Interpol’ün kararı bahane edilerek Türkiye’ye gönderilmeyle karşı karşıya.
4 AYDIR CEZAEVİNDE
Almanya’da sivil toplum kuruluşları, mülteci dernekleri ve Osman Aslan’ın yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nin Sol Parti teşkilatı birçok hem Alman hem de Slovenyalı yetkililere çağrılarda bulundular. Ancak buna rağmen Aslan’ın durumu belirsizliğini koruyor.
Slovenya’nın Kürt yurtseverleri ve Erdoğan rejimi muhalifleri konusunda Interpol aracılığıyla Türk devletiyle işbirliği yapması ilk değil. Geçtiğimiz yıl da Duisburg'da yaşayan İsmet Kılıç, Türk devletinin talebiyle Slovenya'da 3 aya yakın tutuklu kalmış, ardından da Almanya’daki sivil toplum kuruluşları ve muhalif partilerin girişimleri sonucu serbest bırakılmıştı.
AKP-MHP iktidarının İnterpol’ün Kırmızı Bülteni Avrupa’da yaşayan muhalifleri ve Kürdistanlıları susturma aracı olarak kullanması ilk değil. Birçok kez mülteci statüsüyle koruma altına alınmalarına rağmen birçok Türkiyeli ve Kürdistanlı isim değişik Avrupa ülkelerinde Interpol aracılığıyla haksız yere gözaltını alınmış, ardından da aylarca cezaevlerinde tutulmuşlardı.