Slovenyalı aydınlar: Abdullah Öcalan Slovenya için de önemli

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özürlük ve Kürt sorununda siyasi çözüm talebiyle küresel çapta başlatılan hamle kapsamında Slovenya’da da Kürt dostları hamleyi sahiplendi.

10 Ekim’de 74 merkezde startı verilen hamle kapsamında Slovenya’nın Ljubljana kentinde bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı tanınmış sosyolog Dr. Rastko Močnik, eski milletvekili ve Slovenya eski ombudsmanı Matjaž Hanžek ile Ljubljana Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Dr. Andrej Kurnik yaptı.

KAVCIV: ÇAĞIMIZIN EN DERİN SİYASİ DÜŞÜNÜRLERİNDEN

Matej Kavčič, “Bugün, Kürt sorununun siyasi çözümü anlamına da gelen Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürütülen uluslararası kampanyanın bir parçası olarak toplandık. Bu kampanya Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 25 yıldır sürdürülen mücadelenin bir devamıdır” dedi.

“Bizler, kampanyanın dostları olarak, onun çağımızın en derin siyasi düşünürlerinden ve angaje özgürlük savaşçılarından biri olduğunu düşünüyoruz” vurgusunda bulunan Kavčič, İmralı’nın Kürt halkına karşı bir “tecrit sistemi” olduğunu kaydetti.

Kavčič, “Son 3 yılda İmralı'da neler olduğuna dair hiçbir işaret yok. İşkenceye karşı komite tarafından geçici bir ziyaret yapıldı ve bu ziyaret hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı” dedi.

HANZEK: BU GERÇEK BİR ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Daha sonra Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün talep edildiği hamle metni okunurken, toplantıda söz alan Matjaž Hanžek, “Dünya sistematik olarak Kürtleri eziyor ve sömürüyor” dedi.

Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı direnişine de vurgu yapan Hanžek, “Kurdistan'da gerçek bir eşitlik var, sadece kağıt üzerinde değil, bu gerçek bir özgürlük mücadelesi” diye belirtti.

MOCNIK: TOPLUMUN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN GERÇEK BİR DEVRİM

Dr. Rastko Močnik, küresel anlamda Kürt özgürlük mücadelesinin anlamı ve Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinden bahsederken, “Abdullah Öcalan'a göre ulusal kurtuluş mücadelesi sadece yeni bir devlet için değil, sınıfsız, antipatriyarkal, antikapitalist yeni bir toplum için olmalıdır. Kürt ulusal kurtuluş mücadelesi toplumun dönüşümü için gerçek bir devrimdir.  Kürt hareketi bu anlamda çok önemli çünkü ulusal kurtuluş mücadeleleri ve devrimci mücadeleler artık küresel olarak savunmada ama Kürtler insanlık için mücadele ediyor ve bunda da çok başarılılar” şeklinde konuştu.

KURNİK: ABDULLAH ÖCALAN SLOVENYA İÇİN DE ÖNEMLİ

Dr. Andrej Kurnik, “Kürt toplumu, küresel tahakküm ve baskının sona ermesi için verilen mücadeleyi temsil ediyor. Kürt mücadelesi, heterojen toplumları ve halkları homojenleştirme makineleri olan ulus devletler dünyasının ötesine işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

Kurnik, “Slovenya'da komüniteryanizm geleneğine karşı sistematik bir mücadele veriliyor. Büyük bir adaletsizlik olduğunu görebiliyoruz, çünkü insanlar adaletin olmadığını hissettiklerini söylüyorlar. Neoliberalizm ve toplumdaki yıkım deneyimi, Abdullah Öcalan'ın Slovenya için de önemli olduğunu ve çok çağdaş olduğunu gösteriyor- birçok eseri The Journal of Critique of Science tarafından çevriliyor, insanlar onun düşünceleri hakkında konuşuyor. Bu üniversite çerçevesinde yapılmalı, ancak üniversite sadece sistemin bir aktarımı haline geldi. Topluma kendisini besleyen, düşünmesini ve özgürleşmesini sağlayan araçları veriyor.”