GÖRÜNTÜLÜ

Solothurn’da şehitler anıldı: ‘Bu mücadele asla yenilmeyecek’

Farklı tarihlerde düşen dört gerilla İsviçre’nin Solothurn kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Anmada konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Bu mücadele asla yenilmeyecek” dedi.

Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Tevgera Jinên Ciwan ên Şoreşger (TekoJIN) öncülüğünde yapılan anmaya Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Selma Sürer, İsviçre Şehid Aile Kurumu (KOMAV) yöneticileri, şehit aileleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte 24 Temmuz 2019’da Şemzinan’da şehit düşen Dijwar Tolhildan (Mustafa Yalçınkaya), 28 Temmuz 2023'te işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırısında şehit olan PKK Gençlik Komitesi üyesi-Komalên Jinên Ciwan Koordinasyon üyesi Şehit Bişeng Brûsk (Rojda Bilen) ve Komalên Jinên Ciwan - Komalên Ciwan Yürütme Üyesi Şehit Sara Hogir Riha (Gülsün Silgir), 18 Eylül 2023’te Türk devletinin hava saldırısı sonucunda Pencewin bölgesinde şehadete ulaşan Yekitiya Ciwanên Rojhilat (Rojhilat Gençlik Birliği-KCR) Koordinasyon üyesi Tolhildan Qendîl (Barzan Hesen Zade) anıldı.

Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen kentinde düzenlenen anmaya Şehit Dıjwar Tolhıldan ve Şehit Bişeng Brûsk’un aileleri de katıldı. Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kongra-Gel Eşbaşkanı Başkanı Remzi Kartal bir konuşma yaptı.

Kartal, “Şu an anmasını gerçekleştirdiğimiz şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizin ruhları önünde minnet ve saygıyla eğiliyorum. Şehitler, halkımız için umut, kahramanlık ve direniş olmuştur ve bu direnişin başlıca kahramanları şehitlerimizdir” dedi.

Saldırılara rağmen Kurdistan özgürlük destanının tüm dünyaya yayıldığına dikkat çeken Kartal, “Bu bizim halkımız için ne kadar büyük bir direniş ve umut kaynağı olduysa o kadar da işgalci Türk devleti ve kapitalist modernitenin  hedefi haline getirmeyi ve soykırım girişimlerinin büyümesine de sebep oldu. Türk devletinin öfkesini ve soykırım politikalarının bu denli artması aslında yolumuzun aydınlığı ve doğruluğunun bir göstergesidir. Devlet zihniyetine, Türk faşizmine ağır bir darbe vuran Önder Apo felsefesi bugün bütün dünya halklarının ışığı ve tek kurtuluş seçeneği olmayı başarmıştır” şeklinde konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm talepleriyle yürütülen küresel hamleye değinen Kartal, “Bu hamleyi başarıya götürmek zorundayız. Bunun içinde çok daha örgütlü çalışmalıyız” dedi.

Şu an özel savaş politikaları devreye sokulmuş durumda olduğuna dikkat çeken Kartal,  “Onlar ne yaparlarsa yapsınlar bu mücadele asla yenilmeyecek. Ancak halk olarak bizlerde daha büyük bir savaşa karşı hazırlıklı olmalıyız. Şehitlerin bize bıraktığı bu mücadeleyi daha ileri taşımalıyız” şeklinde konuştu.

İsviçre Şehit Aileler kurumu (KOMAW) eş sözcüsü Mustafa Karahan da kısa bir konuşma yaptı. Karahan şunları ifade etti: “Önder Apo, ‘Şehitler benim komutanlarımdır ben de onların askeriyim’ diyordu. Bu aslında bize şehitlerimizin önemini ve değerini gösteriyor. Bu onurlu, şerefli bir yaşamın son noktasıdır. Bugün biz andığımız dört öncümüzün şahsında bütün devrim şehitlerinin duruşlarının yaşamlarının ve mücadelelerinin önünde saygıyla eğiliyor ve bu mücadeleyi büyütmenin sözünü veriyoruz. Biz şehit aileleri olarak bu onurlu yaşamları asla ve asla unutmayacağız.”

Şehit Bîşeng Brûsk’un ailesi adına konuşan kardeşi ise “Şehitlerimizin öcünü almak, onların yolunda ilerlemekten geçiyor. Onların özlem duyduğu yaşamı ilmek ilmek örmekten geçiyor. Biz bu yaşamı öreceğiz diyebilmenin kararlılığından geçiyor. Şehit Namirin” dedi. Şehit Bîşenk’in kendisine yazdığı mektubu okuyarak sözlerini bitirdi.

Anmada TekoJİN adına konuşan Beritan Aktaş, “Kürdistan’ın her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış. Eğer biz onurlu bir yaşamda bahsediyorsak bu şehitlere sahip çıkmakla yapabiliriz. Eğer mücadele etmezsek şehitlerin sahip çıkamayız. Önderliğimiz 25 yıldır tecrit altında, gerillalarımız 24 saat boyunca büyük bir moralle savaşıyorlar. Artık tek hedefimiz Önder Apo’nun özgürlüğüdür. Bizler bedeli ne olursa olsun bu mücadeleyi başarıya götüreceğiz” diye konuştu.

Anmada, şehitler üzerine hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyondan sonra kitle dakikalarca “Şehîd Namirin”, “Bijî Berxwedana Gerilla” sloganları atıldı.