GÖRÜNTÜLÜ

St Gallen'de Demokratik Sosyalizm Paneli ve Sergi

İsviçre’nin St. Gallen kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından 'Önderlik ve Demokratik Sosyalizm' konulu panel ile 'Abdullah Öcalan ve Rojava Devrimi' konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.

ST GALLEN'DE PANEL

'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm' hamlesi kapsamında organize edilen etkinliklere, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ile İsviçre Kürt Dili Enstitüsü Yöneticisi Emin Uslu katıldı.

İki bölümden oluşan fotoğraf sergisinin bir bölümünde İmralı süreci kronolojik bir şekilde anlatılırken diğer bölümünde ise Rojava devrimi kronolojik bir şekilde anlatıldı. Fotoğrafların bilgi metinleriyle desteklendiği sergiye bölgede yaşayan Kürtlerin yanı sıra İsviçreliler de ilgi gösterdi. Gün boyu açık olan sergiyi JUSO St. Gallen (Sosyalist Gençlik), RKP St. Gallen (Devrimci Komünist Parti) ve SP temsilcileri de ziyaret etti.  Resim sergisinin iki gün (5-6 Ekim) süreceğini belirten Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticileri çok sayıda İsviçreli ziyaretçi beklediklerini dile getirdi.


Panelde ilk söz alan Demir Çelik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek bu konuda kurum, kuruluş ve şahsiyetleri duyarlılığa davet etti. “Sayın Öcalan'ın özgürlüğü hepimizin boynunun borcudur, çünkü bu tecrit onun şahsında özelde Kürt halkına genelde de Ortadoğu ve Dünya halklarının barış içinde yaşama umuduna uygulanmaktadır” diyen Çelik kampanya kapsamındaki etkinliklerin önemine vurgu yaptı. 

Çelik, Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği Demokratik Sosyalizm ideolojisine de konuşmasında geniş yer verdi. Çelik, “reel sosyalizm devlet olgusunu doğru çözümleyemediği, çözümü devletin el değiştirmesinde aradığı için” başarılı olamadığını belirtti. Abdullah Öcalan’ın ise sosyalizmi hakikatine kavuşturduğunu, toplumun uzun süreli belleğinde var olan değerleri ortaya koyduğunu ifade eden Demir Çelik, sosyalizmin toplumsal bir olgu olduğunu ve bunun devletle tanımlanamayacağını dile getirdi. Çelik, toplumun kendi kendini yönetmesi için bir devletin varlığının şart olmadığını, toplumun devlet dışı örgütlenebileceğini ve etik değerlerle kendini yönetebileceğini belirtti.

Panelde daha sonra söz alan Emin Uslu da sosyalizm ve dil konularının bağlantısını dile getirdi. Abdullah Öcalan'ın hayatında önemli bir yeri olan ‘’Sosyalizmin Alfabesi’’ kitabını Kürtçeye çeviren Uslu: Bazı inkârcı faşist Türk siyasetçilerinin ‘Kürtçe bilim ve felsefe dili değildir’ safsatalarına cevaben ve özellikle de Abdullah Öcalan'ın hayatında bir dönüm noktası olması nedeniyle bu kitabı çevirdiğini dile getirdi. 

Konuşmasının devamında Kürtçenin tarihi ve özellikleri hakkında da bilgi veren Uslu: ‘’Kürtçe dünyanın en zengin dilleri arasında 9. sırada yer almaktadır. 50 milyondan fazla insanın ana dili olan bu zengin dil yasaklar ve asimilasyon politikalarıyla yok edilmek istenmektedir. Dilimize sahip çıkmak sistemin inkâr ettiği kimliğimize sahip çıkmaktır’’ dedi. 

Soru cevap kısmında gelen sorular üzerine tekrar söz alan Demir Çelik, Demokratik Konfederalizm ve Demokratik Özerklik konularında da aktarımlarda bulundu