Stockholm'de 'Kürdistan ve işgal' semineri
Stockholm kentindeki Kürt Enstitüsünde Kürdistan tarihi, işgal ve imha girişimleri üzerine seminer düzenlendi.
Stockholm kentindeki Kürt Enstitüsünde Kürdistan tarihi, işgal ve imha girişimleri üzerine seminer düzenlendi.
İsveç'in Stockholm kentindeki Kürt Enstitüsünde ‘Son 100 yıldaki güncel Kürdistan tarihi, tarihsel süreç içerisinde yeni işgal girişimleri, Kürdistan devrimine ve öncülerine karşı yeni imha girişimleri’ konulu bir seminer düzenlendi.
Stockholm Kürt Enstitüsü seminere ev sahipliği yaptı. Seminere Kürt yazar, tarihçi ve kurum yöneticileri katıldı.
Yazar Kamiran Simo Hedilî seminerde yaptığı konuşmada, Türk devletinin kuruluş sürecini, devletin tekçi ve imhacı esaslar üzerine kuruluşunu dile getirdikten sonra sırasıyla gelişen Kürt serhildanlarından ve Şêx Seîd, Seyît Riza, Xalidê Cibirî, Nûrî Dêrsimî gibi öncü liderlerin ulusal direnişinden söz etti.
'DİRENİŞ VE ULUSAL BİRLİKLE KURTULUŞ GELECEK'
Hedilî, şunları belirtti:
"Kürdistan’daki işgalci güçler, Kürt ve Kürdistan’a dair her şeyi yasakladıkları ve fiziki bir imha süreçleri yürüttüklerinin yanında; Kürt öncülerine karşı içeriden bir ihanet sarmalı geliştirerek, Kürt serhildanlarını boğma girişimlerini hep sürdürdüler. Şêx Seîd’e ihanet eden Kasımlar' ve Seyit Rıza’ya ihanet eden Rayberleri devlet hep yaratmak istedi. Tüm bu tarihsel süreç içerisinde son serhildan PKK’dir. 4 parça Kürdistan’da milyonlarca insanın önder olarak kabul ettiği Sayın Öcalan da sistem tarafından, uluslararası komployla esir alındı. Bugünkü süreçte Kürdistan’ın 4 parçasında devam eden serhildana fikirleri ve varlığıyla hala önderlik eden Sayın Öcalan, üzerindeki önderlik misyonunu da hakkıyla yerine getirdi. Kürt halkının bu direnişi ve önderliğiyle ulusal birliğin yaratımı durumunda inanıyorum ki Kürdistan kurtuluşa erecektir."
Kürtçe Eğitmeni Behzad Pirmûsa, geçmiş 100 yıllık süreçte Güney Kürdistan’daki serhildan tarihinden kısaca bahsederek, İran ve Irak gibi Kürdistan’daki işgalci devletlere karşı yapılan serhildanlarda özellikle Barzani Ailesi'nin ihanetine dikkat çekti.
Behzad Pirmûsa, "Şêx Mehmûd Berzancîler’den günümüze kadar süren serhildanlarda, Kürt ulusal birliği kurmaya yaklaşmışsa da bu süreç tamamlanamamıştır. Ancak tüm ister inanç, isterse de politik düşünce farklılıklar olsa bile serhildanlardaki tüm Kürt öncüler, hep Kürt ulusal birliğinin kurulmasını hayati bir amaç olarak gördü. Buna karşılık Osmanlılar’dan tutalım Irak devletine kadar, Kürt halkına karşı sayısız imha ve katliam yapıldı. Bugün bile bu bahsettiklerim devam ediyor. Ancak tüm serhildanların sonunda Kürt halkı her ne kadar büyük bir direniş vermek zorunda kalsa ve işgalcilerin Kürt halkından yeni ihanetçiler çıkarma girişimi olsa da her zamankinden daha fazla ulusal birliğe yakındır. 4 parça Kürdistan’da artık Kürtler bütünleşik bir Kürdistan ferasetine sahip olmayı başardılar" şeklinde konuştu.
Yazar ve Tarihçi Osman Elxanizade ise İran devletine karşı Rojhilat'ta gelişen serhildanları ve Kürt öncülerini anlattı.