Stuttgart'taki duruşmada işkence görüntüleri izlendi

Stuttgart kentinde Stammheim Cezaevi’nde 5 Kürdün yargılandığı davada, Kürdistan'da öz yönetim sürecinde Sur, Cizre, Nusaybin, kentlerinde Türk devletinin işlediği suçların yer aldığı işkence görüntüleri izlendi.

Almanya'nın Stuttgart kentinde Stammheim Cezaevi’nde 3’ü tutuklu, 2’si tutuksuz 5 Kürdün yargılandığı davaya devam ediyor. Veysel S., Agit K., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A., Evrim A.’nın 68. ve 69. duruşmaları Stammheim cezaevi salonunda görüldü.

Perşembe ve Cuma günleri görülen duruşmada geçtiğimiz haftalarda Veysel S.’nin mahkemeye sunduğu, Türkiye'de Kürtlerin yaşadığı baskı ve katliamlara değinen 20 sayfalık dilekçesine cevap verildi.

Dilekçenin 2015-2016 yılları arasında Kürdistan'da özyönetim sürecinde Sur, Cizre, Nusaybin, kentlerinde Türk devletinin işlediği suçların yer aldığı bölüm kabul edildi.

Veysel S.’nin avukatı Martin Heiming’in Perşembe günü, "Siz mahkemede sadece askerler ya da Türk tarafının yaşadıklarını yansıtan haber ve görüntüleri sunuyorsunuz. Eğer tarafsız yargılama yapmak istiyorsanız Kürtlerin yaşadıklarına da yer vermelisiniz" şeklindeki itirazı kabul edildi.

TUNÇ'UN KONUŞMASI DİNLENDİ

İtiraz üzerine Dicle Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı ve Türk askerlerinin sosyal medyada paylaştığı 10’a yakın görüntü izlendi. Cizre bodrumlarında yakılarak katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un bir radyo programında, "Yapacağımız bir şey yok. Yanımızda yaralılar var, iki cenazemiz var. Dışarı çıkaramıyoruz, kafamızı çıkardığımız anda bize kurşun sıkıyorlar" sözleri de dinlendi.

HDP binalarına yapılan polis baskınları sırasında, yine Nusaybin'de işçilerin yere yatırılarak işkence edildiği görüntüler de yer aldı.

Görüntülerin izletilmesinin ardından söz alan Agit K.’nin avukatı Fatma Sayın, "Buradaki görüntüleri seyrettiniz; Avrupa’da yaşayan Kürtler, zulmü protesto etmek için eylem organize ediyorlar. Siz bu meşru eylemleri suç sayarak kriminalize ediyor ve 129b’den yargılıyorsunuz" dedi. Duruşma, 12-13 Kasım’a ertelendi.