Gençlik Tarih Yazıyor Ağı: Yeni dünyayı yaratmada sorumluluk alıyoruz

"40 ülkeden 95 örgüt, hareket ve parti olarak birlikte tartışmak, ağ kurmak, eğitmek ve örgütlenmek istiyoruz” diyen Gençlik Tarih Yazıyor Ağı, dünyadaki tüm gençleri, sundukları deklarasyon ilkeleri etrafında birleşmeye çağırdı.

95 örgüt, hareket ve hareketin Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği Tarih Yazan Gençlik Konferansı, açıklanan deklarasyonla sona erdi.

Tarih Yazan Gençlik Ağı’nın temel ilkeleri ve tutumu şeklinde açıklanan deklarasyon şöyle:

“Dünya gençliği ve bütün bir insanlık olarak, eşi benzeri görülmedik bir yoğunlukta bir sistem kriziyle karşı karşıyayız. Ekolojik felaket her geçen gün daha da kötüleşiyor, savaşlar her yerde yoğunlaşıyor, milliyetçilik ve faşist hareketler tüm dünyaya yayılıyor. Kapitalist dünya sistemi, bitmek bilmeyen kâr hırsını tatmin etmek için çevreyi tahrip ediyor ve nihayetinde insanlığı yaşam
kaynağından mahrum bırakıyor. Bunun sonuçlarını hem kişisel yaşamlarımızda hem de çevremizde sosyal izolasyon, kadın cinayetleri, yoksulluk, sefalet, şiddet ve çevresel felaketler olarak yaşıyoruz. Dehşet verici bir dünyada yetişiyoruz ve bize sunulan bu gerçekliği kabul etmeyi reddediyoruz. Genç insanlar tüm dünyada daha iyi bir gelecek için örgütleniyor ve mücadele ediyor. Bizim için genç olmak, gerçeği, daha iyi bir dünya ve yarınları aramak demektir. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Bu krize müdahale edecek olan bizler değilsek kim? Bu
felaketler karşısında şimdi harekete geçmeyeceksek ne zaman geçeceğiz? Bu çerçevede, ortak mücadelemizi yeni bir zemine oturtmak için “Gençler Tarih Yazıyor” ağında bir araya geldik.

 

'ÇEŞİTLİLİK İÇİNDE BİRLİK' TEMELİNDE ÖRGÜTLENME

Birlikte tartışmak, ilişkilenmek, öğrenmek ve örgütlenmek istiyoruz. Bunun için bizler, 40 ülkeden ve 49 örgüt, hareket ve partiden 400’den fazla genç olarak şunu ilan ediyoruz:

1. Mevcut küresel krize çözüm ancak mevcut kapitalist sistemin dışında, yeni, adil ve gerçekten demokratik bir dünya düzen inşa edilerek sağlanabilir.

2. Bu hedefe ulaşmak için dünyadaki tüm devrimci-demokratik ve sistem karşıtı güçlerin birliği gereklidir. “Gençlik Tarih Yazıyor” olarak farklı örgütlenme biçimleri, mücadele yöntemleri ve siyasi geleneklerimizle karşılıklı saygı temelinde çalışıyoruz. Ayrıca, egemen sistem ve onun dünya düzeniyle temelden çelişen tüm mücadele ve direnişlerin dünya çapında birliği için aktif olarak çalışıyoruz.

3. Ortak ağ oluşturma ve örgütlenme çalışmalarımız “çeşitlilik içinde birlik” ilkesine dayanmaktadır. Bizi birleştiren ilkelere, ortak hedeflerimize ve kapitalizme karşı kararlı muhalefetimize odaklanırken, teori ve pratikteki farklılıklara, çelişkilere ve çeşitliliğe de yer bırakıyoruz.

4. Ortak referans noktamız enternasyonalizmin ve başka bir dünyanın realize edilmesinin ancak ezilen tüm insanların tüm dünyada ortak mücadelesiyle başarılabileceğidir. Halkların kardeşliğini ağımızın temel bir değeri olarak savunuyoruz.

YIKIM GETİREN LİBERALİZME KARŞI MÜCADELE

5. Her türlü tahakküme, sömürüye, kapitalizme; ve onun ideolojisi olan, toplumu sahte özgürlük bayrağı altında bölen bireyciliğe, ataerkilliğe ve doğanın yıkımını üreten liberalizme karşı mücadele ediyoruz. Ve cinsiyetçiliğe, ırkçılığa ve cinsiyet, kimlik, din, engellilik, dil veya milliyete dayalı her türlü baskıya karşı birlikte duruyoruz.

HALKLARIN KADERİNİ TAYİN HAKKINI SAVUNUYORUZ

6. Her türlü işgal ve sömürgeciliğe karşı mücadelemizde birleşiyor ve tüm toplumların meşru öz savunma hakkını tanıyoruz. Her şeyden önce kendi ülkelerimizden yayılan emperyalist politikalara karşı kararlılıkla mücadele etmeyi, mücadele içindeki gençliğin en acil enternasyonalist görevlerinden biri olarak görüyoruz. Tüm halkların kendi kaderini tayin hakkını savunuyoruz. Başta Filistin halkı ve Kurdistan özgürlük hareketi olmak üzere tüm ezilen halklarla dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz.

7. Faşizmi insanlığın ortak düşmanı, faşist ve tarihsel revizyonist eğilimlerin yeniden canlanmasını ise barışa ve toplumlarımızın geleceğine yönelik bir tehdit olarak görüyoruz. Bir ağ olarak, anti-faşist mücadelede kararlılıkla halkların ve gençlerin yanındayız.

KAZANIMLARI SAVUNMAK GÖREVİMİZDİR

8. Gençliği her toplumun en dinamik parçası ve her türlü değişimin motoru olarak görüyoruz. Gençliğin kendi gücüne ve bağımsız iradesine dayanan özerk örgütlenmesini, gençliğin öncü rolünün bir garantisi; mücadelelerimiz ve örgütlerimizin sürekli yenilenmesinin anahtarı olarak görüyoruz.

9. Mücadele eden tüm halkların yanında yer alıyor ve tüm ülkelerdeki devrimci mücadelelerle dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Abya Yala’nın yerli bölgelerinden Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne, Kürdistan’ın özgür dağlarına; Asya’daki kurtuluş hareketlerinin ve antiemperyalist mücadelelerin kalelerine; aynı zamanda Avrupa kıtasındaki ulusal kendi kaderini tayin mücadelelerine ve Afrika’da sömürgeciliğe ve yeni-sömürgeciliğe karşı devam eden mücadeleye kadar bu dünyadaki özgürleştirilmiş ve özyönetimini sağlamış tüm bölgeleri özgür insanlığın ileri karakolları olarak görüyoruz. Geçtiğimiz on yıllarda verilen mücadelelerin kazanımlarını savunmak ortak görevimizdir.

ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK, KÜRT SORUNUNA SİYASİ ÇÖZÜM KAMPANYASINI DESTEKLİYORUZ

10. Bu dünyanın egemenleri mücadelelerimize karşı birlikte ve koordineli bir şekilde hareket ederken, baskıcı aygıtları bilgi alışverişinde bulunurken ve tüm ulusal sınırlar boyunca muhaliflere ve devrimcilere zulmederken, hareketlerimiz ve mücadelelerimiz genellikle birbirinden izole kalmaktadır. Egemenler dünya çapında koordine olmuş durumdalar, bu nedenle biz de küresel uyum ve uluslararası dayanışma içinde olmalıyız. Hareketlerimizin saldırıya uğradığı ve zulüm gördüğü her yerde birbirimizi destekleyecek ve birbirimize arka çıkacağız. Birlikte tüm devrimci tutsakların özgürlüğü için çalışacağız. Devrimci Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 10 Ekim’de başlayan küresel kampanyanın ortasında, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük – Kürt sorununa çözüm!” kampanyasının taleplerini desteklediğimizi ilan ediyoruz.

İşbirliğimiz ve ortak çalışmamız yukarıda belirtilen ilkelere dayanacaktır. Farklı düşünme biçimlerine sahip olabiliriz, hareketlerimizde farklı yöntemlere, çalışma biçimlerine ve geleneklere sahip olabiliriz. Kültürlerimiz ve dillerimiz farklı olabilir. Bazılarımız büyük, bazılarımız ise daha küçük hareketlerden geliyoruz. Ancak farklılıklarımızı bir engel olarak görmüyoruz. Aksine bu çeşitliliği bir zenginlik olarak görüyor ve bu temelde birlikte tartışmak, birbirimizden öğrenmek ve güçlerimizi birleştirmek istiyoruz. Farklılıklarımız gücümüzdür, ortak yolumuzda bizi zayıflatmayacak, aksine güçlendirecektir. Temel ortak paydamız kapitalizme olan karşıtlığımız, insanlıkta ısrarımızdır. Küresel kriz, giderek artan savaş, ekolojik felaket, kadınların köleleştirilmesi ve onurlu bir gelecek hakkımızı elimizden almaya çalışan bir sistem karşısında farklılıklarımız ve çelişkilerimiz geri planda kalmalıdır. Bugünün gençleri olarak tarihe karşı yerine getirmemiz gereken bir sorumluluğumuz var. Artık yarını beklemek istemiyoruz, şimdi ve burada özgür bir yaşam inşa etmek istiyoruz. Ve bunun için mücadele etmeye hazırız.

DÜNYANIN ÖRGÜTLÜ, RADİKAL BİR GENÇLİĞE İHTİYACI VAR

Bu dünyanın ve insanlığın iradeli, güçlü, örgütlü, kendine inanan ve radikal bir gençliğe ihtiyacı var. Mevcut sorunlar kapitalist sistem içinde çözülmeyecektir; kapitalizmin kafesi içinde çözüm aramak hiçbir fayda getirmez. Kapitalizm insanlığı uçurumun kenarına sürüklemiştir. Hayatta kalmamız ancak kapitalizmin yenilgiye uğratılması ve başka bir yaşam ile başka bir dünyanın inşa edilmesiyle mümkündür. Mevcut durumdan çıkardığımız sonuçlar açıkça gösteriyor ki mümkün olan en kısa sürede bir araya gelmek ve örgütlü bir güç haline gelmek zorundayız. İhtiyaç duyulan şey, dünya çapında mücadele eden gençler arasında bir ruh ve güç birliğidir. Eğer 1848’de, bugün hala milyonlarca insanı etkileyen Komünist Manifesto “Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!” diye seslendiyse, bugün biz de bu mirası sahiplenmek ve haykırmak istiyoruz: Tüm ülkelerin gençleri, birleşin ve bu dünyayı değiştirin!”