GÖRÜNTÜLÜ

TEV-ÇAND Köln’de etkinlik düzenledi

Dom Kilisesi önünde düzenlenen etkinlikte, komploya karşı yıllardır sürdürülen mücadelenin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle taçlandırmanın zamanının geldiği vurgulandı.

 “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi kapsamında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü vesilesiyle Köln Dom Kilisesi önünde bir etkinlik düzenledi. 

Kürt dil ve kültürüne yönelik son dönemde artan baskıların da protesto edildiği etkinliğe, TEV-ÇAND bünyesinde sanatsal çalışmalarını sürdüren sanatçılar,  FED-MED ve bünyesinde faaliyet yürüten derneklerin temsilcileri katıldı.

FED-MED Eşbaşkanı Şevin Sincar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde 1999 yılında başlatılan uluslararası komployu kınayarak, komploya karşı Kürt halkının 26 altı yıldır özgürlük ve adalet mücadelesini sürdüğünü söyledi. Komplonun Abdullah Öcalan şahsında Kurdistan’ın dört parçasında devam ettirildiğini belirten Şevin Sincar, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Kürt dostlarının başlattığı hamlenin başarıya ulaşacağını söyledi. 

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin ikinci aşamasının çalışmaları kapsamında 16 Kasım’da Köln’de Avrupa merkezli yapılacak büyük yürüyüşe katılım çağrısında bulunan Şevin Sincar, Kürt halkının ve dostlarının yürüttüğü mücadelenin yükselerek devam edeceğini vurguladı.

Sanatçı Xelîl Xemgîn ise, hamle kapsamında yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, sanatçıların bu süreçte aktif rol oynaması gerektiğini belirtti. Sanatçıların siyasetten uzak durması gerektiği yönündeki eski bir anlayışın olduğunu ve bu anlayışın doğru olmadığını belirten Xemgîn, sanatın her zaman toplumun sesi ve siyasetin öncüsü olması gerektiğini ifade etti. Sanatçı Xemgîn, 1980’lerden önce de sanatçıların var olduğunu ancak Kürt sanatının örgütlü ve ulusal kimliğini Önder Apo’nun fikirleri sayesinde kazandığını, bu nedenle sanatçıların toplumsal mücadelede öncü olması gerektiğini söyledi. 

TEV-ÇAND sanatçılarında Bermal da uluslararası komployu kınayarak, komploya karşı yıllardır sürdürülen mücadelenin Önder Apo’nun özgürlüğüyle taçlandırmanın zamanı geldiğini söyledi.

Etkinlik, TEV-ÇAND sanatçılarının Abdullah Öcalan için bestelenen şarkıların dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisi ile birlikte etkinliğe katılan Kurdistanlılar sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları ile halay çekti.

Etkinlik TEV-ÇAND gruplarının erbane çalması ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.