Eleni Theocharous: Abdullah Öcalan için güçlü adımlar atmalıyız

Eski Avrupa Parlamentosu ve Kıbrıs Milletvekili Eleni Theocharous, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" hamlesine destek verdi, "Daha güçlü adımlar atmalıyız" dedi.

Eski Avrupa Parlamentosu ve Kıbrıs Milletvekili, halihazırda Kurdistan özgürlük mücadelesi üzerine 'Roza' adında bir kitap yazan Eleni Theocharous, Kürt halkı ve Kürt özgürlük hareketi ile 1980'lerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "bizim şehidimiz" dediği Teofilos Georgiadis aracılığı ile tanıştığını belirtti.

'ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DAHA ETKİLİ ŞEYLER YAPMALIYIZ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile birlikte kaldığı günleri; Maxmur, Rojava ve Beka kampında yaşadıklarına değinen Eleni Theocharous, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride tepki gösterdi.

Eleni Theocharous, "Abdullah Öcalan'ın aylarca tecritte kaldıktan sonra iyi olup olmadığını bilmiyorum, kimse onu görmedi. Sağlığının iyi olup olmadığını kim bilebilir! Onu böyle tedbirlerle, konferansla, deklarasyonla, makalelerle serbest bırakamayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düzeyinde bir şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum. İmralı'da bunca yıl hapis yattıktan sonra ona yapılanlar insanlık dışı. Daha güçlü ve daha somut hareket etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu ve uluslararası güçlerin tutumunu "nankörlük" olarak değerlendiren Eleni Theocharous, "Türkiye'ye baskı yapmak için çok başka sebepleri var. Öcalan'ın özgürlüğü için baskı yapmayı bir öncelik olarak görmüyorlar. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula Von Der Leyen'e bir mektup yazarak Öcalan'ın durumunu ve neden tüm insan haklarından mahrum bırakıldığını soracağım. Çünkü en azından hâlâ bazı insan hakları savunucularının olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

'O GERÇEK BİR LİDER; HAYRANLIK DUYUYORUM'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile birlikte kaldığı günlere atıfta bulunan Eleni Theocharous, "Onun size güvenmesini sağlamak gerçekten zordu. İkincisi, sizi kabul edip güvendiğinde çok açıktı. Müreffeh ve özgür bir Kurdistan vizyonunu ve bunu nasıl başarabileceğini anlatıyordu. O gerçek bir liderdi, bir savaşçıydı. O bir bütündü, ona hayranım ve tutuklanmasının gerçek bir felaket olduğuna inanıyorum. Abdullah Öcalan'la Türkler tarafından tutuklanmadan ve uzun yıllar hapse mahkum edilmeden önce birçok kez görüştüm. Onun ruhuna, halkının özgürlük ve kendi kaderini tayin etme mücadelesine rehberlik etme biçimine hayranlık duyuyorum. Onun gerçek bir lider olduğunu ve en azından temel insan haklarına saygı gösterilmesi için Türkiye'ye baskı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Elbette serbest bırakılmasının zamanı geldi, adil bir yargılama olmaksızın hapiste çok uzun zaman geçirdi, ancak son anda uluslararası toplumdan Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için çabalarımızı desteklemelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'DİRENMEYİ BIRAKIRSAK SONUMUZ OLUR!'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için iki yol olduğunu belirten Eleni Theocharous, "Biri siyasi yol, diğeri ise savaşmak. Mücadeleyi asla bırakmamalıyız. Eğer direnmeyi bırakırsak işimiz biter. Eğer direnmeyi bırakırsak, o zaman teslim olmuş gibi oluruz. Çünkü Türkiye herhangi bir müzakereyi anlayan bir devlet değil" dedi.

'PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI'

Son olarak 'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm' hamlesine her kesimden güçlü bir katılımın olması gerektiğini ifade eden Eleni Theocharous, PKK'nin hala terör örgütü listesinde yer almasına da tepki göstererek, "Abdullah Öcalan'ın siyasi bir düşüncesi vardı, siyasi bir liderdi, tehlikeyi görebiliyordu, riski görebiliyordu, silahların gücünü akıllıca kullanıyordu. Sanırım şimdi size anlatmaya çalıştığım şey de bu. Silahın gücü, doğru zamanda, doğru yerde, sivillerin hayatını riske atmadan kullanırsanız önemlidir. Bu anlamda önemli bir düşünce de PKK'nin terör örgütü listesinden çıkarılmasıdır. Bunun için Avrupa Birliği'nde mücadele etmeliyiz" dedi.