TJK-E 7 ve 8 Ekim’de alanlara çıkmaya çağırdı

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun yıl dönümünde tecride karşı her yerde eyleme çağırdı. TJK-E, “Komplonun boşa çıkarılması kadınların özgürlük temelindeki yeni dünyayı yaratmasıdır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan TJK-E, çok sayıda kentte 9 Ekim komplosunun yıl dönümü dolayısıyla 7 ve 8 Ekim’de sokaklara çıkacaklarını bildirdi. TJK-E, tüm kadınları ve Kürt halkını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemlere “en etkili ve en güçlü bir biçimde” katılmaya çağırdı.

Açıklama şöyle:

“Önder Apo, 25 yıldır tarihin en ağır esaret koşullarında soykırımcı faşist Türk devletine ve arkasındaki komplocu güçlere karşı mücadele ediyor. Bu 25 yıllık mücadelenin arkasında bedeli ne olursa olsun "Mutlaka Kazanacağız" inancıyla mücadele etmeye devam eden büyük bir halk gerçekliği var. Komplo karşısında “Güneşimizi Karartamazsınız” şiarı ile ateşten çember kuran Rotindaları, Kurdêleri, Şaristanları, Rojbinleri sevgi ve saygıyla anıyoruz. İnadına kavgaya duran ve her adımda özgür yarınları ören Saraların ve Evinlerin yarattığı mücadele ruhuyla mutlaka Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacağımızı belirtiyor, bir kez daha komployu ve komplocuları nefretle lanetliyor, bu uğurda mücadele eden herkesi kahraman şehitlerimiz şahsında saygıyla selamlıyoruz.

Komplocuların hain planlarının tersine bu 25 yılda gün geçtikçe mücadele cephesi daha fazla büyüdü, Kurdistan sınırlarını aşarak tüm Ortadoğu’ya ve dünyaya yayıldı. Elbette 25 yıllık bu onurlu mücadelenin merkezinde Önder Apo vardır. Önder Apo her şeyin kendisine karşı olduğu esaret koşullarında komplocu uygarlık güçleriyle tarihi bir hesaplaşmaya girdi, ilk andan itibaren tarihte benzeri olmayan bir tutumla kadınlar, halklar ve insanlık adına amansız bir mücadele yolunu belirledi.  Tamamen düşünsel ve fiziksel imhaya göre yapılandırılmış İmralı işkence sisteminde düşmanlarını şoke eden, halkının ve dostlarının hayranlığını binlerce kez artıran tutumuyla çok yönlü benzersiz bir direniş geliştirdi.

5 bin yıllık erkek egemen tarihini, 500 yıllık kapitalist modernite gerçeğini, Kurdistan’a dayatılan 200 yıllık soykırım politikalarını, 100 yıllık inkâr-imha siyasetini ve AKP-MHP ile derinleşen faşizmi hem felsefi hem sosyolojik hem ekonomik-politik hem siyasi-askeri tüm boyutlarıyla çözümleyip gözler önüne serdi. Böylece Avrupa başta olmak üzere tüm uygarlık güçlerinin çok yüzlü sahteliklerini ortaya çıkardı, Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu halklarına yine kadınlar başta olmak üzere insanlığa dayatılan mahkumiyetin arkasındaki erkek egemen zihniyetin, hegemonyacı sömürge siyasetinin sorumlularının maskesini düşürdü. Böylece toplumum tüm kesimlerinde büyük bir aydınlanma, umut, mücadele azmi yarattı. Önder Apo kadınların öncülüğünde sadece Kurdistan adına değil Ortadoğu merkezli olarak dünya adına yeni bir süreç başlatmış oldu. Kesin olan şudur; 9 Ekim Komplosu’nu amaçlayanlar Önder Apo’nun, özgürlük gerillasının, kadınların ve halkımızın 25 yıllık mücadelesi karşısında amaçlarına ulaşamadı ve yenilgiye uğradılar. Daha da önemli olan kadınların, halkımızın, Ortadoğu ve dünya ilerici insanlığının, gençlerin, devrimci-demokratik güçlerin büyük bir umut ve inançla Önder Apo'nun fikirleri, çözüm projeleri etrafında birleşmesi, ortak bir gelecek için umutlu bir mücadele yoluna girmiş olmasıdır.

Önder Apo sadece bir ülkeyi işgalcilerden, sömürgecilerden kurtarmıyor, tüm kadınları ve kadınlar şahsında halkları erkek egemen dünyadan kurtarmanın yol ve yöntemini geliştirdi. Dolayısıyla 9 Ekim devletler arası komplo her şeyden önce kadın özgürlüğüne dayatılmış bir komploydu. Ancak bugün Önder Apo’nun dünya kadınlarına en büyük armağanı olan “Jin, Jiyan Azadi” sihirli formülü dünya kadınlarını birleştirmiş, ortak mücadeleye sevk etmiş, yeni dünyanın başlangıcı haline gelmiştir. Bu yüzden komplonun boşa çıkarılması insanlığın kazanmasıdır. Komplonun boşa çıkarılması kadınların özgürlük temelindeki yeni dünyayı yaratmasıdır.

Özgürlük hareketinin ve halkımızın tüm kazanımlarına, tüm değerlerine imha amaçlı saldırmaya dayanan yeni komplo süreci mevcut durumda başta İmralı olmak üzere dört parça Kurdistan’da, Medya Savunma Alanları’nda, zindanlarda, siyasal-toplumsal alanlarda tüm acımasızlığıyla sürdürülmektedir. Tarihin hiçbir döneminde görülmemiş özel savaş uygulamalarıyla adeta Kürtlük yeryüzünden silinmeye çalışılmakta. Ancak buna karşı Kürt kadınlarının, gençlerinin, halkının ve dostlarının vereceği cevap mücadeleyi büyütmek olacaktır.

İmralı’da özel uygulanan politikayla Önder Apo üzerindeki tecrit sistemi, başta tüm insanlığa ve özgürlük isteyen tüm güçlere yapılan bir işkence sistemi olarak geliştirilmektedir. Tüm hukuki normların çiğnenmesiyle faşist Türk devleti, bu ağır sistemi gün be gün daha fazla derinleştirmiş ve soykırım savaşını bununla boyutlandırmıştır. Burada tecrit edilen kadınlardır, Kürt halkıdır, insanlıktır. Yine Önder Apo’nun 31 aydır dışarıyla irtibatı tümden kesilip, korkunç bir tecrit durumu yaşanırken ve yine sağlığı, güvenliği ve yaşamı ile ilgili hiçbir bilgi alınamazken, CPT’nin de halen bu durumu görmezlikten gelmesi kabul edilemezdir. Başta CPT olmak üzere uluslararası kurumlar bugüne kadar sessiz kaldı, Önder Apo’nun karşı karşıya kaldığı bu işkence ve mutlak tecrit sistemine karşı yapılması gerekenleri yapmadı. Bizler başta CPT olmak üzere uluslararası kurumların bu sessizliği kınıyor, görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.

Bu temelde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) olarak Önder Apo üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kırılıncaya ve fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi büyütme sözümüzü yeniliyoruz.  Önder Apo, Kürt kadınlarının özgürleşmesi mücadelesinde bizlere eşit ve özgür yaşamanın şifrelerini vermiştir. Bu anlamda 9 Ekim komplosunu bir kez daha nefretle lanetliyor, komplonun yıl dönümünde tüm Avrupa’da Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde 7 ve 8 Ekim’de yapılacak eylemlere katılmaya çağırıyoruz. Tüm kadınları, halkımızı, eşit ve özgür bir yaşama inanan herkesi Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü mücadelesine, en etkili ve güçlü bir biçimde katılmaya çağırıyoruz.” 

Eylem planlaması şöyle:

7 Ekim 2023

FRANSA

Paris

Saat: 14.00

Yer: Gare du Nord

Marsilya

Saat:13.00

Yer: Canebiere

***

İSVİÇRE

Zürich 

Saat:16.00

Yer: Helvetiaplatz 

***

HOLLANDA

Amsterdam 

Saat:12:30 

Yer:Jonas Daniël Meijerplein 

***

İSVEÇ

Stockholm

Saat: 15.00

Yer: Norra Bantorget

Malmö

Saat: 13.00

Yer: Gustav Adolfs Torg

Göteborg

Saat: 14:00

Yer: Brunsparken

***

DANİMARKA

Kopenhag

Saat: 13.00

Yer: Vesterbro Torv

***

FİNLANDİYA

Helsinki

Saat: 15.00

Yer: Narinkkatorg

***

NORVEÇ

Oslo

Saat: 14:00

Yer: Trafikanten

***

ALMANYA

Duisburg

Saat: 14.00

Yer: Duisburg HBF

Berlin 

Saat: 17.00 

Yer: Alexanderplatz

Kiel

Saat: 15.00

Yer: Matrosenplatz/ Bahnhof

Bremen

Saat: 15.00

Yer: Domshoff 25

Hamburg

Saat: 16.00

Yer: Hachmann Platz/HBF

Hannover 

Saat:13:00

Yer: Steintor

***

8 Ekim 2023

BELÇİKA

Brüksel

Saat: 12.00

Yer: Gare Central

***

FRANSA 

Bordeaux

Saat: 13.00

Yer: Place De La Bourse