Türk devletine karşı protestolar 5’inci gününde: Rojava’ya sahip çık!-YENİLENDİ I

Rojava’ya yönelik işgal ve soykırım saldırılarının 5’inci gününde alanlara çıkan Kurdistanlılar ve dostları, “Rojava’ya sahip çık” çağrısı yaptı.

İşgalci Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırıları, 5’inci gününde İsviçre’nin Solothurn ve Winterthur ile Fransa’nın Mantes-La-Jolie ve Marsilya kentlerinde yapılan eylemlerle kınandı.

SOLOTHURN

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek amacıyla İsviçre’nin Solothurn kenti merkez tren istasyonu önünde açıklama yapıldı.

Eylemciler sık sık “Bijî Berxwedana Rojava”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye” “Jin Jiyan Azadî" sloganları attı. Eylem Kürdistan Özgürlük Mücadelesi Şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Solothurn Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK Solothurn) adına bir konuşma yapan Kaya Demir, Türk devlet saldırılarına karşı Dünya’nın sessizliğini kınayarak “İşgalci Türk devleti Rojava’ya saldırıyor. Bu saldırılar sadece askeri alanlara dönük yapılmıyor; Rojava’nın ekonomik alt yapısını yok etmek istiyorlar. Buğday ambarları, elektrik santralleri hedef alınıyor. Biz Kürtler ve dostları olarak bu saldırılar bitinceye kadar alanlarda olacağız. Buradan tüm halkımıza ve dostlarımıza çağrımız var. Bu katliama karşı sesinizi yükseltin” dedi.

Ardından Almanca hazırlanan bildiri okudu. Rojava halkına ve Rojava devrimine sahip çıkma çağrısı yapılan eylemde, saldırılar durdurulana kadar eylem halinde olunacağı kaydedildi. 

WINTHERTHUR

Saldırılara karşı Riseup4 Rojava tarafından başlatılan DAY X IS NOW (Şimdi Birlikte Hareket Edelim) kampanyası kapsamında İsviçre’nin Winterthur kentinde bir yürüyüş düzenlendi.

CDK Wintherthur, İsviçreli devrimci gençlik örgütleri, Rojava Komitesi ve  Aufbau öncülüğünde Bahnhofplatz'ta bir araya gelen kitleye hitaben konuşan CDK Winderthur Eşşbaşkanı İbrahim Botan, bir yandan barbar Türk devletinin Rojava'ya, Güney Kürdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları gerçekleştirdiğini, diğer yandan İran devletinin  Doğu Kürdistan  bölgelerinde katliam yaptığına işaret ederek, Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Botan, saldırılara karşı direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı. 

Aufbau adına  yapılan konuşmada ise, “Faşist saldırılara karşı Kürt halkının mücadelesinin yanında olacağız' mesajı verildi. 

Almanca basın metnin okunmasının ardından kitle, “Bîjî Berxwedana Rojava”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bîjî Serok Apo”, “Katil Erdoğan” sloganları atarak kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. 

Aktivistler tarafından Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüş, Obergraben alanında sonlandırıldı.

MANTES-LA-JOLIE 

Saldıralara karşı 5 gündür alanlarda olan Mantes-la-Jolie’de yaşayan Kürt halkı bugünde yaptıkları yürüyüş ile Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarını protesto etti. 

Mantes-la-Jolie istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar burada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve YPG/YPJ flamaları ile birlikte “Bugün Rojava, yarın siz; direnenleri sahiplenin” pankartı açarak Belediye’ye doğru yürüyüşe geçti. 

“Katil Erdoğan Diktatör Erdoğan”, “Bijî Berxwedana Gerîla” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganları ile yürüyen eylemciler, çevrede yaşayan tüm Kürdistanlıları ve dostlarını Rojava’ya sahip çıkmaya çağırdı. 

MARSİLYA

Marsilya’da aralıksız süren eylemler bugün de Fransız kurumların öncülüğünde devam etti.

Marseille Solidarité 13 gibi kuruluşların öncülüğünde saat 18.00’da Marsilya Valiliği ve ABD Konsolosluğunun bulunduğu meydanda bir araya gelen Kurdistanlılar ve enternasyonalist kurum temsilcileri, düzenledikleri miting ardından Valiliğe dosya sundu. 

Yaklaşık iki saat süren eylemde aynı zamanda bildiriler dağıtıldı. 

Rojava ve Başûrê Kurdistan’ın hava sahalarının işgalci Türk devletine kapatılması çağrısında bulunan kitle, uluslararası sessizliği de kınadı. PKK, YPG ve YPJ flamalarının taşındığı eylemde sık sık “Bijî Berxwedana QSD”, “Bijî Berxwedana PKK” ve “Biji Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı.

Yarın da TEV-ÇAND sanatçıları, saat 15.00’da kentin Vieux Port meydanında Türk devletinin savaş suçlarını anlatan bir fotoğraf sergisi düzenleyecek. 

Ayrıca Marsilya Eylem Tertip Komitesi, 26 Kasım Cumartesi günü hayatı durdurma temelinde saat 14.00’da Canabiere meydanında yapılacak kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

PARIS/GRIGNY

Kuzey ve Doğu Suriye’ye işgalci Türk devletinin saldırıları ardından CDK-F’nin “Kürdistan’ı Savun" şiarı ile yaptığı çağrı temelinde Fransa’nın bütün bölgeleri alanlara çıktı. 

5 gündür alanlara çıkan bölgelerden birisi de Paris’in Grigny banliyösünde yaşayan Kürtler ve dostlarıydı. Grigny Derneği önünden Grigny Belediye binasına kadar, “Bîjî Berxwedana Rojava”, “Katil Erdoğan”, “Kürdistan Faşizme mezar olacak” sloganları ile yapılan yürüyüş sonrası, yapılan açıklamalarla Avrupa Birliği ve NATO devletlerinin bu katliam karşısında takındığı tepkisizlik kınandı ve Kürt halkına eylemleri yükseltme çağrısı yapıldı. 

Eylemde Grigny Belediye Başkan Yardımcısı Soilihi Mahmoud da bir konuşma yaparak, Grigny belediyesi ve halkı olarak sonuna kadar Kürt halkının yanında olduklarını dile getirdi. Mahmoud, "Sizin yoldaşlarınız orada bombalanıyor ama biliyorlar ki buradaki yoldaşları onları unutmuyor ve desteklerini sunuyorlar. Siz saygılı bir halksınız. Hep birlikte güçlü olacağız ve kazanacağız"  dedi. 

Yürüyüş alkış, sloganlar ve direnişi büyütme sözü ile son buldu.

INNSBRUCK

Tirol eyaletinin Innsbruck kentinde Kürdistanlılar ve dostları Birleşik Devrimci Mücadele Güçleri öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Eylem  Rojava'ya yönelik saldırılarda şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başladı.

Yürüyüş öncesi Eyalet Parlamentosu önünde konuşmalar gerçekleştirildi. Amara Kadın Komitesi adına konuşan Rojda Koçgiri, faşist Türk devletinin saldırılarını kınadı ve daha fazla katliama yol açılmaması için Rojava hava sahasının bir an önce kapatılması gerektiğini belirtti. Ayrıca saldırılarla DAİŞ çetesinin yeniden hortlayabileceği uyarısını yaptı. 

Yürüyüş, Tirol Eyalet Parlamentosu önünden başlayarak Mahria Theresa Caddesinde bulunan Annasäul heykeli önünde bitirildi.

Yürüyüş boyunca sık sık "Bijî Berxwedana Rojava" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı, Almanca pankartlar, YPG ,YPJ flamaları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.