Türk devletinin saldırıları AP gündeminde

Avrupa Parlamentosu, işgalci Türk devletinin saldırılarını gündemine aldı. 12-15 Aralık tarihlerini kapsayan Strasbourg oturumlarında “Kuzey Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik Türk hava saldırıları” başlıklı oturum yapılacağı kararlaştırıldı.

İşgalci Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik soykırım saldırıları Avrupa Parlamentosu'nda (AP) görüşülecek.

Avrupa Parlamentosu’nda bulunan siyasi gruplardan değişik parlamenterlerin çağrısı, AP Başkanı Roberta Metsola’nın değerlendirmeleri ve son olarak da AP Kürt Dostluk Grubu'nun girişimleri sonrası, konunun bir sonraki Strasbourg oturumlarında ele alınması kararlaştırıldı. AP Başkanı Metsola'nın Türk devletinin uluslararası hukuka uymasına yönelik çağrısından sonra da dün Strasbourg'da AP Kürt Dostluk Grubu üyeleri, basın açıklamasıyla “yaşananları kabul etmediğimizi dünyaya duyurabilmeliyiz” demiş ve AP gündemine getireceklerini açıklamıştı.

SALDIRILAR 13 ARALIK'TA GÖRÜŞÜLECEK

AP tarafından 12-15 Aralık tarihlerini kapsayan Strasbourg oturumlarında “Kuzey Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesine yönelik Türk hava saldırıları” başlıklı oturum yapılacağı kararlaştırıldı.  

Ancak Türk devlet saldırılarının tüm şiddetiyle devam etmesine rağmen neden bu kadar geç bir tarihte düzenlenmesi soru işaretlerine yol açtı. 

KÜRT DOSTLUK GRUBU SESSİZLİĞE TEPKİ GÖSTERDİ

AP Sol Grup (GUE/NGL) Eşbaşkanı Martin Schirdewan, 22 Kasım günü Avrupa Komisyonu Başkanı ve Başkan Yardımcısına ;“Kürtler bugün ihanete uğruyor ve satılıyor. Dışişleri Komiseri Joseph Borrell ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen‘in Erdogan'a saldırıları durdurmasını ve Türkiye'ye derhal silah ambargosu uygulanması gerektiğini net bir şekilde söylemesini bekliyorum” diyerek Avrupa Birliği kurumlarının sessizliğine dikkat çekmişti.

AP Kürt Dostluk Grubu'nun üçlü koordinatörlerinden Danimarkalı Nikolaj Villumsen, "Erdoğan'ın yaptıklarının karşılığı olmalı. Bu konuda harekete geçelim" çağrısı yapmıştı. AP'nin işgal saldırılarını geç gündeme alması kararının, yetersiz de olsa ülke parlamentolarının benzer gündemler ile işgal ve soykırım saldırılarına tutum almaları bekleniyor.