Ulm ve Mannheim’de Maraş, Hapishaneler ve Roboskî anmaları

Almanya’nın Ulm ve Mannheim kentlerinde düzenlenen anma etkinlikleriyle 1978 Maraş, 2000 Hapishaneler ve 2011 Roboskî katliamları kınandı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm ve Alevi Kültür Merkezi ve Cem Evi (AKM) Ulm tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe 100’ün üzerinde kişi katıldı. AKM salonunda, 1978 Maraş, 2000 Cezaevleri, 2011 Roboski katliamlarını Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız” mottosuyla gerçekleştirilen anmaya siyasetçi Faysal Sarıyıldız da konuşmacı olarak katıldı.

Üç katliamda hayatlarını kaybedenler için saygı duruşundan sonra Maraş Katliamı ağırlıklı olmak üzere, Cezaevi ve Roboskî Katliamı’nın de içinde yer aldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Bölgedeki örgütlenmelerden ADHF, AGİF, ATİF ve FED-GEL’in bileşeni olduğu ADGB Ulm adına yapılan konuşmada ağırlıklı olarak Cezaevi Katliamlarına değinildi. Konuşmacı “19 Aralık 2000 faşist devletin 20’den fazla zindanda, devrimci tutsaklara karşı giriştiği katliam saldırısına karşı direnişe geçen devrimci tutsaklar, silahlarla tarandı, gaz bombalarıyla kavruldu, alev bombalarıyla ve kimyasallarla yakıldılar” derken, günümüzde de cezaevlerinde ağır koşulların yaşandığı ve insan haklarının ayaklar altına aldığına işaret edildi.

28 Aralık 2011 tarihinde ise bir başka vahşet, akıl almaz bir katliam yaşandığını belirten eski milletvekili HDP’li politikacı Faysal Sarıyıldız, Şırnak’ın Roboskî bölgesinde fakirlikten tüm ömürleri sınırda geçen, ekmeğini sınır ticaretinden kazanan yoksul köylülerin jandarma tarafından bekletildiği nokta üzerinde F-16’ların havalandığını, katliam sonucu çoğu çocuk yaşta 34 yoksul Kürt köylüsünün katledildiğini anlattı.

Bu üç katliamın ve diğer tüm katliamların ulus-devlet zihniyetinden kaynaklandığını belirten Sarıyıldız, hepsinin ortak özelliğinin din ve ırkçılık olduğunun altını çizerek, “Katliamlar devam ediyor” dedi.

Müzik dinletisiyle anmada yer alan sanatçı Şenol Akdağ’ın programından sonra etkinlik son buldu.

Anmada Tutsakların Sesi Platformu (TSP) enformasyon standı da açıldı.

MANNHEIM

Mannheim Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Demokratik Alevi Federasyonu öncülüğünde de aynı vesileyle anma etkinliği düzenlendi.

Geçmişte yaşananları unutmamak adına böylesi organizasyonların düzenlenmesinin önemini dile getiren konuşmacılar, Türk devletinin bugün yürüttüğü işgal ve soykırım saldırılarına da dikkat çekti.