Unidas Podemos’dan İspanya Kongresi'ne soru önergesi

Unidas-Podemos, İspanya Kongresi'ne Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırılarına ilişkin sunduğu önergede, Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal etmesini durdurmak için ne gibi girişimlerde bulunacağını sordu.

Unidas Podemos (En Comú Podem-Galicia En Común), İspanya Kongresi'ne Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırılarına ilişkin soru önergesi sundu.

Konfederal Parlamento Grubu Unidas Podemos (En Comú Podem-Galicia En Común) Milletvekili Antón Gómez ile Reino Varela'nın girişimi; Senatör Enrique Santiago, Milletvekilleri Gerardo Pisarello, Lucía Muñoz Dalda'nın da imzasıyla İspanya Kongre Masasına, 19 ve 20 Kasım 2022 tarihlerinde Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’ın Türk ordusu tarafından bombalanması karşısında alınacak tedbirlere ilişkin bir soru önergesi sundu.

Milletvekillerinin yazılı olarak yanıtlanmasını talep ettikleri önergede şu sorular yer aldı:

  • Türk ordusunun Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki bazı Kürt şehirlerini bombalamasına ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesi nedir?
  • Bakanlığın bu olaylar hakkında sahip olduğu bilgiler nelerdir?
  • İnsan Hakları ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen bu olaylara ilişkin kamuoyu kınaması yapıldı mı ya da yapılması düşünülüyor mu?
  • Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kürt halkına yönelik saldırılarıyla insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal etmesini durdurmak için Avrupa Birliği ve uluslararası toplum nezdinde ne gibi girişimlerde bulunmayı planlamaktadır?
  • Bakanlık, Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya zorlamak için ekonomik, siyasi, diplomatik ve/veya hukuki tedbirleri teşvik etmeyi düşünüyor mu?