GÖRÜNTÜLÜ

Viyana’daki sokak festivali sona erdi

Rojava Devrimi’nin 12’nci yılı dolayısıyla düzenlenen iki günlük sokak festivali sona erdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana’da Rojava Devrimi’nin 12’inci yılı dolayısıyla dün başlayan iki günlük sokak festivali sona erdi.

Feykom ve Defend Kurdistan öncülüğünde gerçeklesen festivalde Partiya Yekîtiya Demokratîk (PYD), Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK) ve Avesta Kadın Meclisi, Ermeni grupları ve birçok enternasyonalist solcu gruplar stant açarak destek verdi.

İkinci gün Resselpark’ta düzenlenen kutlama geç saatlere kadar devam etti.

Feykom adına yapılan açıklamada, Rojava Devrimi ile ilgili şu konuşma geçti: “12 yıl önce, Temmuz 2012'de Rojava'da radikal-demokratik bir kadın devrimi başladı. O zamandan beri bu devrim, DAİŞ gibi gerici güçlere ve NATO devletleri ve Türkiye gibi işgalci sömürgeci güçlere karşı savunulmaktadır. Rojava Kadın Devrimi, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin eşsiz ve ilham verici bir örneğidir. Kadınlar sadece baskı ve şiddete karşı mücadele etmek için değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve demokrasinin merkezi olduğu bir toplumu şekillendirmek için de ön saflarda yer aldılar ve almaya devam ediyorlar. Bu devrim, kadınların barış ve adaletin yaratılmasında itici güç olabileceğini göstermiştir. Dünya çapındaki feminist hareketlere örnek teşkil edecek özerk kadın yapıları oluşturdular. Rojava'daki kadınların cesareti ve kararlılığı, derinlemesine yerleşmiş ataerkil bir düzenin dayanışma ve direnişle nasıl aşılabileceğinin parlak bir örneğidir. Rojava'daki devrimin bizimle ortak noktası, aynı değerler için mücadele ediyor olmamızdır. Dayanışmaya dayalı özgür bir toplum için mücadele ediyoruz. Farklı kimliklere sahip insanların birlikte bir yaşam kurabileceği inancı bizi birleştiriyor. Burada dernekte bir araya geldiğimizde, birlikte çay içip tartıştığımızda iklim için, kadın cinayetlerine karşı ya da Kurdistan veya Gazze'deki savaşlara karşı sokaklara çıktığımızda, Rojava'daki ve tüm dünyadaki insanlarla birleşiyoruz. Özellikle de dünyanın pek çok yerinde Erdoğan, Trump ya da FPÖ gibi sağcı ve faşistlerin insanları birbirine karşı kışkırttığı, bizi bölmek istediği sağa kayma dönemlerinde, birlik için mücadele ettiğimizi gösteriyoruz. Yılmayacağız ve Rojava'daki insanların mücadele ruhundan ilham alıyoruz. Savaşın yıkıntılarında, kapitalist krizin yıkıntılarında yeni bir yaşamın inşa edilebileceğini gösteren ve göstermeye devam eden devrimcilerdir” dedi.

Festivalde ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye’de şehit düşen savaşçıların fotoğraflarının asıldığı bir  duvar kuruldu. Duvarda şehitlerin hayatları biyografileriyle kısaca anlatıldı.

Abdullah Öcalan’ın kitapları, aksesuar ve yemek stantlarının açıldığı festivalde, satranç, tavla ve  masa tenisi oyunları oynandı.

Kutlama, çekilen halaylarla geç saatlere kadar sürdü.