Winterthur’da Dünya Anadil Günü paneli düzenlendi
21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, İsviçre’nin Winterthur kentinde bulunan Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir panel gerçekleştirildi.
21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, İsviçre’nin Winterthur kentinde bulunan Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir panel gerçekleştirildi.
İsmail Demir’in moderatörlüğünü yaptığı panele, İsviçre Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Gernas Koçer ve HDP önceki dönem Milletvekili Ayşe Acar Başaran panelist olarak katıldı.
Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve İsviçre Kürt Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği panelde, anadil konusundaki mücadele ve farkındalık artırma çalışmaları ele alındı. Gernas Koçer ve Ayşe Acar Başaran, anadilin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konularında sunumlar gerçekleştirdi.
“ANADİL İÇİN MÜCADELE GÜNÜDÜR”
İsviçre Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Gernas Koçer, konuşmasında 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nün önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Bugün, yok olma tehlikesi altında olan diller için mücadele günüdür. Kürtçe de bu dillerden biridir. Bugünü, baskı altındaki tüm halklar ve diller için kutluyor ve daha büyük bir mücadelenin vesilesi olmasını diliyorum. Birleşmiş Milletler bugüne kadar Kürt diline sahip çıkmadı. Tarihte en eski dillerden biri olmasına rağmen Kürtçe, bugün hâlâ resmi statüye sahip değil ve eğitim dili olarak kullanılamıyor. Dünyada egemen olan İngilizce bile Kürtçe kadar köklü bir geçmişe sahip değildir. Kendi anadilimize sahip çıkmalıyız.”
“ANADİL EĞİTİMİ SADECE KADINLARIN GÖREVİ DEĞİLDİR”
HDP önceki dönem Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise konuşmasında, anadilin öğretilmesinin sadece kadınlara yüklenen bir sorumluluk olmaması gerektiğini belirtti: “Anadil eğitimi sadece annelerin görevi olarak görülmemelidir. Bu, toplum olarak hepimizin sorumluluğudur. Toplumda herkes anadil eğitimine katkı sunmalı, sadece kadınların üzerine bırakılmamalıdır.”
Başaran, Kürtçenin bir yaşam dili haline getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak kendi deneyimlerinden bir örnek verdi: “Ben ilk defa milletvekili olduğumda, Batman’daki bir mitingde konuşuyordum. O sırada yağmur yağıyordu ve Kürtçeye hâkim olmama rağmen yanlışlıkla ‘Yağmur dibare’ dedim. Bu da bize gösteriyor ki, eğer bir dili yaşamın her alanında kullanmazsak zamanla kayıplar yaşarız. Anadilin günlük hayatta aktif olarak konuşulması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için şarttır.”
“HERKES EKSİK DE OLSA KÜRTÇE KONUŞMALI”
Başaran, Kürtçe konuşmanın önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Belki eksik ve hatalı konuşuyor olabiliriz ama bu bizim anadilimizi kullanmamızın önünde bir engel olmamalıdır. Ben Kürtçe konuşurken duygularımı daha açık ve net bir şekilde ifade ettiğimi fark ediyorum. Bu yüzden herkes anadilini aktif olarak kullanmalı ve geliştirmeye çalışmalıdır.”
Panel, Kürtçe dil kurslarına dair hazırlanan sinevizyon gösterimi, ardından katılımcıların sorularının yanıtlanması ve okunan Kürtçe şiirlerle sona erdi.