GÖRÜNTÜLÜ

Winterthur’da Kürt Kültür Şöleni düzenlendi

İsviçre’nin Winterthur kentinde Kürt Kültür Şöleni düzenlendi.

İsviçre’nin Winterthur kentinde Winterthur Kürt Halk Meclisi ve Şehit Arjîn Garzan Kadın Komünü tarafından Kürt Kültür Şöleni düzenlendi.

Winterthur Altes Busdepot’ta yapılan şölene İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) eşbaşkanları Dilan Çetinkaya ve Cemal Özdemir, İsviçre Kürt Enstitüsü eşbaşkanları Gernas Koçer ve Dîlber Hêma ile çok sayıda Kürdistanlı ve Kürt dostu katıldı. Çok sayıda sanatçının sahne aldığı etkinlik geç saatlere kadar devam etti.

Şölen, şehitler Çekdar Amed ve Hogir Amed şahsında tüm Kürdistan şehitlerinin anısına saygı duruşuyla başladı.

İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Gernas Koçer, şunları söyledi:

"Örgütlü ve birlik içerisinde bulunduğumuz bir kurumun altında kültürümüze, dilimize sahip çıkıyoruz. Elbette bu bizim için büyük bir gururdur ama söyleyebiliriz ki bu tek yetmez, düşman da bizim kültürümüz ve dilimizi bitirmek istiyor. Biz bu vahşi düşmanımız karşısında asla boyun eğmedik. Mezopotamya topraklarını işgal etmiş olan düşmana karşı kendimizi korumamız gerekiyor. Onlar dilimize, kültürümüze sahip çıkmamızı istemiyor."

Etkinliğe katılan CDK-S eşbaşkanı Dilan Çetinkaya da halka hitap etti. Dilan Çetinkaya, "Şehitler Delila, Ali Temel, Hozan Mizgin ve Hozan Serhad şahsında Kürt kültürünü bugünlere getirip sahip çıkan, tüm değerlerimizin yaratıcılarını saygıyla anıyorum” dedi.

Kürdistan halkını selamlayan ve Kürt kültürünü yaşatacaklarının sözünü veren Dilan Çetinkaya, şunlara değindi:

"Kültürümüze yıllardır yapılan baskıyı kaldıracağız. Kültürümüzü her alanda daha da yaşatmaya söz veriyoruz. Önderliğimizin dediği gibi 'Sanat Özgürlük anlayışıdır.' Biz de sanatımızı, kültürümüzü bu esasla ele alıp devam ettireceğiz."

Dilan Çetinkaya, konuşmasının sonunda şehit Kasım Engin’in “Xwelî li serê we be“ şiirini okudu.

OYUN SAHNELENDİ, EZGİLER SESLENDİRİLDİ

Kültürel etkinlikte ilk olarak “Hêviyek Da” adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Etkinlikte sanatçılar Hunermend Akın, Kawa Urmiyê, Dilek Yıldırım, Şengül Astan, Jalal Dalaho u Shaho Moradi, Koma Awazê Mitra, Dengbêj Firat ve Dengbêj Oya, Koma Ciwan ve Zîşan Çewlîg ezgiler seslendirdi. Şair Dîlber Hêma ve Emin Uslu şiirler okurken, dengbêjler ve folklor ekibi de sahne aldı.

Etkinlik alanında tutsaklar Ferhan Mordeniz, Aynur Epli ile Mehmet Boğatekin'in eserlerinin yer aldığı kitap, kara kalem çizimler ve tablolar büyük ilgi gördü.