‘Yıkılacak Duvarlar’ Londra’da gösterildi

Rehin alınan Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve serbest bırakılan demans hastası Aysel Tuğluk ile sürgünde yaşayan Sibel Yiğitalp’in zindan ve sürgün süreçlerini konu alan ‘Yıkılacak Duvarlar’ filmi Londra’da gösterildi.

Londra’da Tutsakların Sesi Platformu’nun organizasyonu ile yıllardır rehin tutulan  HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve Amed eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk ve artık Almanya'da yaşayan HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp'in hikayesini anlatan “Yıkılacak Duvarlar” belgeseli, Cemevi Konferans Salonu’nda gösterildi.

Yönetmenliğini Hebun Polat ve Şerif Çiçek’in yaptığı filmin gösterimine, HDP eski milletvekilleri Osman Baydemir ve Mahmut Toğrul ile çok sayıda kişi katıldı.

Film gösterimi öncesi şehit düşen devrimci tutsaklar anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Filmin gösterimi sırasında duygusal anlar yaşanırken, özellikle Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un naaşına yapılan saldırının anlatıldığı anlar izleyiciye hem öfke hem de yoğun duygular yaşattı.

Film gösterimi ardından yapılan konuşmalarda ise kadın hareketinin rehin alınan siyasetçileri ve zindanları konu alan konuşmalar yapıldı. Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada, Türk devletinin ve faşist Erdoğan rejiminin devrimci siyasi tutsaklara yönelik baskı ve zulmüne dikkat çekildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan HDP eski Milletvekili Mahmut Toğrul da, politik tutsaklara yönelik kanlı bir zulüm uygulandığını ifade ederek, “Binlerce tutsağa en kanlı zulüm uygulanıyor. Ancak buna karşı büyük bir direniş var. Bugün biliyorsunuz, dünyada bir zindan edebiyatı vardır. Bu zindan edebiyatının en güzel sayfalarını yazan Türkiyeli ve Kurdistanlı devrimcilerdir. İçeride mücadelelerine devam ediyorlar. Bizim ülkemizdeki ceberut iktidarlar yeryüzünün en ceberut iktidarlarıdır” dedi.

BOYUN EĞMEDİLER EĞMİYORLAR

Hapishanelerdeki tüm bu baskı ve zulme karşı içeride onurlu bir mücadele yürütüldüğünü kaydeden Toğrul, “Ve bu yoldaşlarımız Seyid Rıza’nın, Şêx Said’in torunları olmanın hakkını veriyorlar. Şêx Said, darağacına giderken, ‘Ben torunlarımın utanacağı bir şey yapmadım. Ama torunlarım da beni utandıracak bir şey içinde olmasınlar” diyor. Şêx Said mezarında rahat uyusun, torunları ona layık bir mücadele yürütüyor. Yine Seyid Rıza darağacına giderken, ‘Ben size boyun eğmedim, bu size dert olsun’ diyordu. Seyid Rıza’nın dediği gibi boyun eğmiyorlar” dedi.

TİR TİR KORKUYORLAR!

HDP eski Milletvekili Osman Baydemir ise Aysel Tuğluk’un annesinin naaşına yapılan zulmü hatırlatarak, “Zindanlar zulme dönüşmüş, zulüm tüm ülkeye yayılmış. İşte bu devletin yapmış olduğu bir zulümdür. Kerbela’dan bugüne bir zulüm var. Biz dışarıdaki özgürce nefes alanlara sorumluluklar düşüyor. Gerçekten zindanda olan canların duygusunu anlayabilmek önemlidir. Tamamen silahsız, sadece yüreği ve düşü olan insanlardan bahsediyoruz. O yürekten, o düşten tir tir korkan zalim ve ceberut bir devlet, bir sistem var. Zulümleri, bu korkuyu yaşayanların başına yıkılacaktır” diye kaydetti.