Yine bir işgal saldırısı, yine Berlin-Ankara hattı

Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a dönük başlattığı işgal saldırıların hemen ardından Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Ankara’ya gidişi dikkat çekti.

Alman devlet yetkilileri, son yıllarda olduğu gibi bir kez daha Kürtlere yönelik saldırı konseptleri ve Kurdistan’ın diğer parçalarına yönelik işgal saldırıları öncesi veya hemen sonrasında AKP-MHP rejimiyle görüşme trafiği içine girdi. Türk devletinin 19 Kasım 2022 günü Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik yeni işgal saldırısı başlatmasının hemen ardından Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Pazartesi günü Ankara’ya gitti.

Faeser’in iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’ye gideceği ise işgal saldırılarının başlamasından bir gün önce; 18 Kasım’da basına açıklandı. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya gelecek Faeser’in gündeminde başta “Terörizmle mücadele”, “güvenlik” ve kaçak göçmen akışı konuları olmak üzere iki ülke arasındaki iş birliğinin olacağı belirtildi.

SEÇİM İÇİN YENİ PAZARLIKLAR MI YAPILACAK?

En son geçtiğimiz Ocak ayında Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telekonferans üzeri görüşen Faeser’in gündemde Türkiye’de yapılacak seçimler için Almanya’daki oy verme işlemi ve AKP’nin seçim kampanyasının da gündeme gelebileceği öğrenildi. Önümüzdeki yıl Türkiye’de yapılması planlanan genel seçimler öncesinde AKP’nin “oy deposu” olarak Almanya’da rahatça kampanyaları yürütmesi için Berlin yönetimiyle pazarlıklara girişebileceği ifade edildi.

Zira AKP-MHP iktidarının geçtiğimiz günlerde Almanya’da bulunan DİTİB’in camilerinde seçim propagandası yaptığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarına da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı mektuplar gönderilmişti. 2017’deki referandum öncesinde Türkiye’deki seçimler için oy verebilecek seçmenlerin yoğun yaşadığı Almanya’da başta AKP olmak üzere diğer partilerin seçim kampanyaları yapmaları yasaklanmış ve bu durum iki ülke arasında krize neden olmuştu.

BERLİN’DEN ‘YUMUŞAK’ UYARI

Bu arada İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Ankara’ya doğru hareket ettiği saatlerde Berlin yönetiminden Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin ‘yumuşak’ tonlu bir uyarı geldi. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, “Türkiye'yi orantılı hareket etmeye ve uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz. Diğer tüm aktörlerle birlikte Türkiye'yi de Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde mevcut gerginliği daha da tırmandıracak hiçbir eylemde bulunmamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Ancak diğer taraftan Türk devletinin işgal saldırıları için sunduğu Taksim saldırısı bahanesine de arka çıkan sözcü Burger, şu ifadeleri kullandı: “Alman hükümeti saldırıda PKK ya da PKK'ye yakın grupların sorumluluğuna dair eldeki işaretleri son derece ciddiye alıyor. Fakat BM Antlaşması'nın 51'inci maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı misilleme hakkını içermiyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün aksine Olaf Scholz başbakanlığındaki Alman hükümetinin ortaklarından Yeşiller Partisi’nin önemli isimleri, Türk devletinin saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek son bulmasını talep ettiler. Benzer bir çağrı muhalefetteki Sol Parti’den de geldi.

SALDIRILAR ÖNCESİ HEP ALMANYA GÜNDEMDE

Daha önce de Kürt halkına dayatılan imha konseptinin kritik süreçlerinde Almanya, Türk devletiyle yürüttüğü diplomasi trafiğiyle gündeme geldi. Kuzey Kurdistan’daki şehir ve ilçelere yönelik savaş konseptinin devreye girdiği 2015 yılının sonbaharında Alman başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’ın sarayına çıkarak samimi pozlar verdi. 1 Kasım seçimleri öncesine de denk gelen Merkel’in o ziyareti, AKP-MHP koalisyonuna da açık destek anlamına geldi.

2018 yılının ilk günlerinde Türk devletinin, çeteleriyle birlikte Efrîn’e yönelik işgal saldırısının hazırlığını yaptığı günlerde ise dönemin Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yu memleketine davet ederek uzun bir görüşme gerçekleştirdi. İkilinin samimi pozlar vermesi dikkat çekerken, görüşmede çay servisini bizzat Gabriel yaptı.

2019 yılının Ekim ayı ortalarında, Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê’ye saldırılarını yoğunlaştırdığı günlerde bu kez Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Ankara’ya gidip AKP-MHP rejiminin bakanlarıyla samimi pozlar verdi. Erdoğan’ın sarayına da çıkan Maas, işgal saldırısını meşru göstermeye çalışan ifadeler kullandı.

2 Şubat 2021 günü Almanya’nın başkenti Berlin’e gelen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Hewlêr ve Bağdat’tan sonra Akar’ın Berlin’i tercih etmesi dikkat çekerken, bu görüşme trafiğinden yaklaşık 10 gün sonra; 13 Şubat 2021’de Türk ordusu Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın üstlenme alanlarından olan Garê’ye dönük kapsamlı bir saldırı başlattı. Alman Hükümeti ise Sol Parti’nin soru önerilerine “devlet sırrı” diyerek Akar ile yapılan görüşmenin içeriğini açıklamadı.